Dagens info 💰
Du har ikke et aktivt abonnement
Du må ha et aktivt abonnement av riktig type for å se denne siden. Dersom du mener dette er en feil, ta kontakt med oss.

Til din informasjon
Vi vil starte med å si at dette ikke er økonomisk rådgiving, men kun våre syn av markedet og hva vi tenker. Dette er basert på nyheter og ting vi fanger opp i markedet, og vi anbefaler ingen noen ting. Du bestemmer over dine egne handlinger og vurderinger.
Kurser
Råvarer
Valuta
Innhold
I natt
Krypto

God morgen!
Bitcoin-pris i dag: ned til 104 000 dollar blant Trumps tollfrykt; PCE-data ventet
Bitcoin falt på fredag og var på vei mot en dempet ukentlig ytelse da spekulasjoner over handelstariffer under USAs president Donald Trump presset risikoviljen, mens forventning om viktige inflasjonsdata også ansporet til forsiktighet.
Verdens største kryptovaluta klokket for store prissvingninger denne uken, etter å ha falt under 100 000 dollar da utgivelsen av en potensielt forstyrrende kinesisk kunstig intelligens-modell utløste et bredt salg i globale risikomarkeder.
Men Bitcoin kom seg kraftig tilbake fra disse tapene, selv om det holdt seg innenfor et handelsområde på mellom $100 000 og $105 000 de siste tre dagene.
Kommentarer fra Trump om å pålegge handelstariffer på flere store land ansporet til et visst press på kryptopriser, og det samme gjorde forsiktighet før utgivelsen av PCE-prisindeksdata – Federal Reserves foretrukne inflasjonsmåler.
Bitcoin falt 1,1 % til $104 379,6 innen 00:33 ET (05:33 GMT).
Trump truer med 100% toll mot BRICS
Trump truet torsdag kveld med å innføre 100% toll mot BRICS-gruppen av land, og advarte dem mot deres forsøk på å lage sin egen valuta og svinge bort fra den amerikanske dollaren.
Dette kom bare timer etter at han sa at tollsatsene hans på 25 % på Canada og Mexico sannsynligvis vil tre i kraft fra lørdag. Trump har også truet med å pålegge Kina en toll på 10 % fra lørdag.
Presidentens kommentarer såret risikoappetitten, gitt at tariffer kan forstyrre global handel og økonomisk vekst. gjengjeldelsestariffer fra de målrettede landene kan også markere starten på en ny global handelskrig.
Frykt for handelstariffer overskygget i stor grad optimisme over vennligere kryptoreguleringer under Trump, selv om presidentens nylige eksekutivordre ga begrenset informasjon om denne fronten.
El Salvador vedtar Bitcoin-lovendringen under IMF-avtalen
El Salvador-lovgivere godkjente raskt et lovforslag som skalerer ned landets Bitcoin-lov denne uken, som en del av en finansieringsavtale på 1,4 milliarder dollar inngått med Det internasjonale pengefondet.
Landet hadde tatt i bruk Bitcoin som lovlig betalingsmiddel i 2021. Men dette ga liten støtte til den El Salvadorske økonomien, midt i lite faktisk adopsjon og planer for gjeld støttet av Bitcoin-beholdningen har stort sett falt gjennom.
Denne ukens reform, som nå gir El Salvador tilgang til IMF-hjelp, gjør Bitcoin-aksept frivillig for privat sektor, noe som var et viktig punkt som ble tatt opp i IMFs gjeldsavtale.
Kryptopris i dag: altcoins dempet når PCE-data ruver
Bredere kryptopriser tråkker for det meste vann på fredag, med handelsmenn som også hunker ned før viktige amerikanske PCE-prisindeksdata for desember.
Målingen er Feds foretrukne inflasjonsmåler, og vil sannsynligvis ta med i utsiktene for rentene. Utskriften kommer bare dager etter at Fed lot rentene være uendret og sa at flere rentekutt var usannsynlig på kort sikt.
Verdens nr.2 krypto-eter steg 1,6 % til $3 243,87, mens XRP falt 1% til $3,0866.
$TRUMP falt 7,2 % midt i fortsatt volatilitet, med memecoinen som nå handles rundt 60 % under toppen etter lansering.
Solana, Cardano og Polygon beveget seg i et flatt-til-lavt område, mens Dogecoin falt 1,2 %.

Asia
Asia-aksjene er skremmende da Trump truer med høye tollsatser mot BRICS
Asiatiske aksjer var en blandet pose på fredag da investorer kjempet med utsiktene til handelstariffer under USAs president Donald Trump, som truet med å innføre høye tollsatser på BRICS-blokken.
Regionale handelsvolumer forble fortsatt dempet på grunn av markedsferier i Kina, Hong Kong og Taiwan for månenyttåret.
Asiatiske markeder tok få signaler fra en positiv over natten stenger på Wall Street, ettersom sentimentet i stor grad ble svekket av flere tolltrusler fra Trump. Futures på amerikanske aksjeindekser steg i asiatisk handel, med teknologiaksjer som vil hente inn mer av denne ukens tap etter noen sterk inntjening fra sektoren.
Fokus er også på viktige PCE-prisindeksdata – Federal Reserves foretrukne inflasjonsmåler – som kommer senere på fredag.
Trump truer med 100 % toll mot BRICS på grunn av de-dollarisering
Trump truet med å innføre 100 % handelstoll på BRICS-gruppen av land på grunn av deres forsøk på å skape sin egen valuta og gå bort fra dollaren.
Trump krevde forpliktelser fra gruppen – som hovedsakelig består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – om at den ikke vil starte en slik satsing.
Trump sa også at han fortsatt planlegger å innføre 25% toll på Canada og Mexico, og holde investorer på vakt mot en fornyet global handelskrig. Han forventes også å godkjenne 10 % toll på Kina.
Futures for Indias Nifty 50-indeks pekte på en negativ åpning etter Trumps kommentarer, gitt at landet er et sentralt medlem av BRICS.
Sentimentet mot indiske markeder var også skremmende før utgivelsen av unionsbudsjettet. Nifty hadde sunket til et lavpunkt på over syv måneder denne uken, selv om den kom seg litt tilbake.
Japans aksjer er flate når inflasjonen i Tokyo stiger
Japans Nikkei 225-indeks steg litt, mens TOPIX-indeksen var flat.
Inflasjonsdata fra konsumprisindeksen fra Tokyo steg som forventet til nesten to års høyde i januar, og varsler en lignende økning i landsomfattende inflasjon.
Høyere inflasjon knytter seg videre til Bank of Japans forestilling om en god syklus som driver opp økonomisk vekst og inflasjon, noe som gir sentralbanken mer rom for å heve renten ytterligere.
Sentralbanken hadde hevet renten med 25 basispunkter forrige uke.
Andre målinger viste seg også i Japans økonomi, med industriproduksjonen uventet opp i desember, mens detaljsalget vokste mer enn forventet.
Bredere asiatiske markeder var en blandet pose. Australias ASX 200 steg 0,3 %, og nådde kort rekordhøye 8 566,90 poeng på økende spill om at Reserve Bank of Australia vil kutte renten i februar.
Singapores Straits Times-indeks var den beste ytelsen i Asia, og steg nesten 2 % da handelen ble gjenopptatt etter månenyttårsferien. Singapore-markedene tjente på økt etterspørsel etter økonomisk sensitive sektorer, som långivere og industrier, ettersom sentimentet mot teknologiaksjer ble desimert av utgivelsen av Kinas DeepSeek-modell for kunstig intelligens.
Sør-Koreas KOSPI – som også gjenopptok handelen etter månenyttårsferien – falt 1,3 % på grunn av tap i store brikkeproduksjon og teknologiaksjer, som tok igjen alvorlige nedganger i sine globale konkurrenter denne uken.
NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) minnebrikkeleverandør SK Hynix Inc (KS:000660) raste så mye som 11 %, mens Samsung Electronics Co Ltd (KS:005930) gikk ned 2,6 %.


Australia
Australias inflasjon avtar i Q4, åpner døren for rentekutt
De australske konsumprisene steg i det laveste tempoet på nesten fire år i desemberkvartalet, mens en tilbakegang i boligkostnadene bidro til å kjøle ned kjerneinflasjonen og åpnet døren for et rentekutt allerede neste måned.
Onsdagens godartede prisrapport så markedspriser med 80 % sannsynlighet for at Reserve Bank of Australia ville kutte kontantrenten på 4,35 % med et kvart poeng ved neste møte 18. februar.
Det ville være den første politikkendringen på mer enn ett år og den første lettelsen siden dypet av pandemien. Et fall i lånekostnadene vil også bli ønsket velkommen av Labour-regjeringen som står overfor et tøft valg i år.
Lokale obligasjoner steg som reaksjon, mens den australske dollaren falt 0,3 % til 0,6228 dollar.
Dataene fra Australian Bureau of Statistics viste at konsumprisindeksen (KPI) steg 0,2 % i fjerde kvartal, under prognoser om en økning på 0,3 %. Noe av moderasjonen skyldtes statlige rabatter på elektrisitet og andre subsidier, som vil ha en tendens til å reversere når de utløper.
Den årlige inflasjonen falt til 2,4 %, fra 2,8 % forrige kvartal og en topp på 7,8 % i slutten av 2022, og etterlot den midt i RBAs målbånd på 2–3 %.
Det er avgjørende at et nøkkelmål på kjerneinflasjonen, det trimmede gjennomsnittet, økte med bare 0,5 % i fjerde kvartal, den minste økningen siden midten av 2021. Det årlige tempoet avtok til 3,2 %, hjulpet av en lettelse i kostnadene ved å kjøpe, bygge og leie boliger.
Sentralbanken liker også å se på kjerneinflasjonen over to kvartaler på årsbasis, og den var nede på 2,6 %.
“Hvis trimmet gjennomsnittlig CPI fortsetter å stige i samme tempo som den har gjort i andre halvdel av fjoråret, vil den nå midtpunktet av bandet innen midten av året, mens RBAs nåværende prognoser antar at referanseindeksen ikke vil bli oppfylt til slutten av 2026,” sa Abhijit Surya, økonom ved Capital Economics.
“Resultatet er at vi nå forventer at banken vil begynne sin lettelsessyklus i februar, i stedet for mai.”
Bare forrige måned overrasket RBA-styret mange ved å si at det var mer sikker på at inflasjonen avtok som håpet, og at det kan tillate det å lette politikken på et tidspunkt.
Store sentralbanker rundt om i verden har kuttet renten i noen måneder, noe som har latt RBA ligge etter flokken mens den ventet på at den innenlandsdrevne inflasjonen skulle avta.
Onsdagens data viste at prisene i tjenestesektoren falt noe til 4,3 % i fjerde kvartal, mens inflasjonen for varer falt til det laveste siden 2016 på 0,8 %.
Å argumentere mot behovet for et kortsiktig kutt i rentene er styrken til arbeidsmarkedet, med arbeidsledigheten som holdt seg rundt historisk lave 4,0 % i store deler av det siste året.
Likevel har den høye etterspørselen etter arbeidstakere delvis blitt møtt av en tilstrømning av dyktige migranter, noe som forhindrer en oppadgående lønnsspiral. Regjeringens hovedmål for lønnsvekst har avtatt til 3,5 %, fra en topp på 4,3 %, selv om sysselsettingen galopperte fremover.

USA
Aksjemarkedet i dag: S&P 500 stenger høyere, men Microsoft snubler holder lokk på oppgang
S&P 500 stengte høyere torsdag, men oppgangen ble holdt i sjakk av svakheten i Microsoft etter kvartalsresultater som pekte på mykere skyvekst.
Klokken 16:00 ET (21:00 GMT), S&P 500-indeksen steg 0,5 %, NASDAQ Composite steg 0,3 %, og Dow Jones Industrial Average steg 168 poeng, eller 0,4 %,
Markedene vurderer «Magnificent Seven»-inntekter; dip-kjøp hjelper Nvidia med å kutte tap
På bedriftsfronten vurderte investorer en rekke inntekter fra teknologiselskaper med megacap, inkludert Microsoft og Meta Platforms, i kjølvannet av fremveksten av en kinesisk AI-modell til reduserte priser tidligere denne uken.
Microsoft (NASDAQ:MSFT)-aksjen falt 6 % til tross for at de rapporterte kvartalsresultater som slo estimatene, ettersom skyinntektene og AI-utgiftene skuffet. Men teknologioksen Wedbush sa at “AI-delen av MSFT-historien var robust og foran Street-estimatene da $13 milliarder AI ARR var $1 milliard over vårt estimat.” Dette taler til det “massive momentumet Redmond ser i feltet når flere bedrifter går denne veien,” la den til.
Meta (NASDAQ:META) fikk mer enn 1 % på bedre enn estimert omsetning i fjerde kvartal, selv om det flagget at salget for inneværende kvartal kanskje ikke oppfyller forventningene.
Tesla (NASDAQ:TSLA)-aksjen steg nesten 3% etter at elbilgiganten bemerket at den drev for å kutte kostnadene og rulle ut en billigere EV-modell.
Fokuset vil nå være på Apples (NASDAQ:AAPL) resultatrapport for første kvartal, planlagt for utgivelse sent torsdag.
Andre steder på teknologiinntjeningsfronten steg International Business Machines (NYSE:IBM) nesten 13 % og nådde et rekordhøyt nivå i løpet av dagen etter at Q4-resultatene toppet estimatene, drevet av en økende etterspørsel etter AI.
Utover teknologiinntektene kuttet NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) sine intradag-tap for å avslutte dagen rundt flatline.
Trump advarer mot toll på varer fra Mexico, Canada
President Donald Trump sa at USA vil sette en toll på 25 prosent på import fra Mexico og Canada.
Caterpillar snubler, UPS faller etter å ha skuffet på inntjeningsstadiet
Caterpillar Inc (NYSE:CAT) falt mer enn 4 % etter at anleggsutstyrsprodusenten rapporterte omsetning i fjerde kvartal som var lavere enn estimatene og spådde lavere salg for 2025 på grunn av krympende forhandlerbeholdning.
United Parcel Service Inc (NYSE:UPS) falt i mellomtiden 14% etter at budfirmaet rapporterte myke inntektsføringer for 2025 og kunngjorde at de ville kutte leveransene til Amazon (NASDAQ:AMZN) med mer enn 50%. UPS veiledet inntekt på $89 milliarder for 2025, ned fra $91,1 milliarder sett i 2024 og manglende konsensus på $94,9 milliarder.
BNP-veksten avtar i 4. kvartal, men fortsatt sterk nok til at Fed kan fortsette å vente og se
Den amerikanske økonomien vokste med 2,3 % i fjerde kvartal, og avtok med en årlig rate fra et tempo på 3,1 % i juli-september kvartalet, ifølge forhåndsdata fra handelsdepartementet torsdag.
Økonomer hadde forventet at avlesningen skulle avta til 2,7 %.
“For Fed ser fremgangen i inflasjonsfremgangen ikke annerledes ut enn den gjorde. Økningen i konsum i 4. kvartal er, på marginen, en påminnelse om at arbeidsmarkedet og husholdningenes inntekter forblir sterke, utruede, noe som tillater dem tålmodighet,” Morgan sa Stanley i et nylig notat.
Federal Reserve valgte å la renten stå uendret onsdag på et område på 4,25 % til 4,5 %, delvis med henvisning til solide økonomiske indikatorer.

Olje
Oljeprisen stiger midt i USAs tolltrussel, men er fortsatt klar for ukentlig tap
Oljeprisen steg fredag da markedene veide trusselen om toll fra USAs president Donald Trump på Mexico og Canada, de to største råoljeeksportørene til USA, som kan tre i kraft denne helgen.
Brent-oljefutures for mars, som utløper på fredag, steg 27 cent til 77,14 dollar per fat innen 0735 GMT. Den mer aktive aprilkontrakten var på 76,19 dollar fatet, opp 30 cent.
U.S. West Texas Intermediate crude (WTI) steg 48 cent til $73,21.
For uken er Brent satt til å falle 1,73 % mens WTI har falt 2 %.
For januar måned er imidlertid Brent satt til å få 3,35 %, den beste måneden siden juni, og WTI er klar til å klatre 2,04 %.
“Råoljeprisene falt denne uken på grunn av økende frykt rundt Trumps tariffer, som forventes å hindre global økonomisk vekst,” sa Priyanka Sachdeva, senior markedsanalytiker i Phillip Nova.
Investorer vurderer sannsynligheten for amerikanske tollsatser sammen med en mengde utøvende ordrer og policykunngjøringer, sa ANZ Bank-analytiker Daniel Hynes.
Trump har truet med å innføre en toll på 25 % allerede lørdag på kanadisk og meksikansk eksport til USA hvis disse to landene ikke avslutter forsendelser av fentanyl over amerikanske grenser.
Det er uklart om tollsatsene vil inkludere råolje. Torsdag sa Trump at han snart ville bestemme seg for om han vil ekskludere kanadisk og meksikansk oljeimport fra tollen.
I 2023, det siste hele året med data, eksporterte Canada 3,9 millioner fat per dag med råolje til USA, av 6,5 millioner fat per dag av total import, mens Mexico eksporterte 733 000 fat per dag, ifølge U.S. Energy Information Administration, den statistiske delen av departementet for energi.
Den økte risikoen for forsyningsavbrudd fra utenrikspolitikken til den nye Trump-administrasjonen har holdt prisene høye, sa Hynes.
– Sanksjoner mot Russland, stopp av kjøp av venezuelansk olje og maksimalt press på Iran vil øke den geopolitiske risikopremien på olje, sa Hynes.
“Dette kan bli forsterket av etterfylling av den strategiske petroleumsreserven, noe som øker oljeetterspørselen,” sa han.
Markedet vil se på det kommende OPEC+-møtet som er planlagt til 3. februar, da nylige amerikanske sanksjoner mot russisk olje har fjernet over en million fat fra globale forsyninger, noe som muligens har fått produsentgruppen til å revurdere produksjonsplanene sine, sa Phillip Novas Sachdeva.
Kasakhstans energiminister sa onsdag at gruppen er satt til å diskutere Trumps planer om å øke amerikansk oljeproduksjon og ta en felles holdning til saken på neste ukes møte.
På den monetære fronten signaliserer Federal Reserves beslutning om å holde renten uendret en forsiktig tilnærming fremover midt i pågående inflasjonsutfordringer i verdens største økonomi, la Sachdeva til.
“Med truslene fra Trumps tariffer, vil veien til desinflasjon sannsynligvis bli enda mer turbulent.”

Gull prisene
Gullprisene nådde rekordhøye på etterspørselen etter trygge havn midt Trumps tolltrusler
Gullprisene var stort sett stabile i asiatisk handel på fredag, men var på rekordhøye etter å ha hoppet i forrige økt midt i usikkerhet rundt amerikanske tariffer, mens investorer forsiktig ventet på en viktig amerikansk inflasjonsrapport.
Spot Gold var stort sett uendret etter å ha nådd rekordhøye $2 799,60 per unse, mens Gold Futures som utløper i februar steg 0,1 % til $2 793,74 per unse kl. 01:55 ET (06:55 GMT).
Trump gjentar tolltrusler, bullion støttet av safe-haven appell
Den nylige eskaleringen i USAs handelspolitikk under president Donald Trump har introdusert betydelig usikkerhet i globale markeder.
Hans kunngjøring om høye tollsatser på import fra BRICS-nasjoner – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – har økt bekymringen over potensielle handelskonflikter og deres økonomiske konsekvenser.
Trump gjentok også løftet sitt om å implementere en toll på 25 % på import fra Canada og Mexico fra og med 1. februar, med potensielle tilleggstoller på kinesiske varer.
Den rådende usikkerheten har drevet investorer mot trygge eiendeler som gull.
Tidligere denne uken opprettholdt den amerikanske sentralbanken sin referanserente, og styreleder Jerome Powell indikerte ingen umiddelbare planer for rentekutt.
Markedsaktørene venter nå spent på de amerikanske prisindeksdataene for personlig konsum (PCE), Feds foretrukne inflasjonsmåler, som er planlagt for utgivelse senere på fredag.
En høyere avlesning enn forventet kan påvirke Feds politiske beslutninger, og potensielt påvirke gullprisene.
Andre edle metaller ble blandet onsdag. Platinum Futures ble stort sett dempet til $1 027,80 per unse, mens Silver Futures økte med 0,7 % til $32,76 per unse.
Kobber faller på foreslåtte tollsatser på industrielle metaller
I tillegg til den svake etterspørselen i Kina, har Trumps fornyede fremstøt for aggressive tollsatser på import – inkludert stål, aluminium og legemidler – forsterket bekymringen for industrielle metaller.
Kobberprisene fortsatte sin nedadgående trend på fredag da markedene kjempet med Trumps foreslåtte importtoll.
Benchmark Copper Futures på London Metal Exchange falt 0,5 % til 9 080,65 dollar per tonn, mens februar Copper Futures falt 0,1 % til 4,0,36 dollar per pund.

Europesike markedet
Europeiske aksjer går høyere; Tysk detaljhandel skuffer
De europeiske aksjemarkedene steg opp fredag, med investorer som fordøyde mer bedriftsinntekter samt regionale inflasjonsdata etter den europeiske sentralbankens siste lettelser i pengepolitikken.
Klokken 03:05 ET (08:05 GMT) steg DAX-indeksen i Tyskland 0,1 %, CAC 40 i Frankrike steg 0,2 % og FTSE 100 i Storbritannia steg 0,2 %.
ECB øker sentimentet
Sentimentet har blitt forsterket av beslutningen fra Den europeiske sentralbanken om å kutte renten på torsdag, som allment forventet, og for også å holde døren åpen for ytterligere lempelser i politikken på grunn av bekymring over svak økonomisk vekst.
Det var det femte rentekuttet fra ECB siden juni, og markedene forventer så mange som tre reduksjoner til i år.
Ytterligere bevis på vanskelighetene den tyske økonomien, den største i eurosonen, lider av, kom med utgivelsen av de siste detaljsalgsdataene, som viste et fall på 1,6 % fra måneden i desember.
Investorer vil også studere foreløpige inflasjonsavlesninger fra Tyskland, etter at den franske konsumprisindeksen for januar steg under ECBs 2% mellomlangsiktige mål.
På andre siden av dammen er desembers kjerne-PCE-prisindeks i USA – Federal Reserves foretrukne mål for inflasjon – satt for utgivelse senere i sesjonen, og kan gi ytterligere ledetråder om sentralbankens renteutsikter.
Novartis styrket av sterk etterspørsel etter nøkkelmedisiner
I bedriftssektoren rapporterte Novartis (SIX:NOVN) sterke resultater for fjerde kvartal fredag, med den sveitsiske legemiddelprodusenten som siterer sterk etterspørsel etter etablert hjertesviktmedisin Entresto og multippel sklerosemedisin Kesimpta.
Salvatore Ferragamo (BIT:SFER) rapporterte salg i fjerde kvartal 2024 som stort sett kom i tråd med forventningene, men investorer har vært skuffet over at den italienske luksusgruppen ikke har prestert bedre etter rivalen LVMHs sterke tall.
SKF (ST:SKFb) spådde et lite fall i organisk salg for første kvartal 2025, og det svenske produksjonsselskapet valgte å ikke gi helårsprognoser, med henvisning til markedsusikkerhet.
På Wall Street rapporterte Apple (NASDAQ:AAPL) sent torsdag resultater for første kvartal som slo forventningene ettersom sterkere tjenesteinntekter oppveide svakere iPhone-salg i en tid da konkurransen fra smarttelefonrivaler i Kina vedvarer.
Råolje satt for ukentlige tap
Oljeprisen økte fredag, men ble satt til ukentlige tap da handelsmenn bekymret seg over utsiktene til handelstoll under USAs president Donald Trump.
Ved 03:05 ET økte de amerikanske råoljefutures (WTI) 0,3 % til $72,94 per fat, mens Brent-kontrakten steg 0,1% til $75,99 per fat.
Investorer vurderer sannsynligheten for amerikanske tollsatser på kanadisk og meksikansk eksport til USA allerede på lørdag hvis disse to landene ikke avslutter forsendelser av fentanyl over amerikanske grenser.
I tillegg har Trump truet BRICS-gruppen av land – som inkluderer toppimportør Kina – med 100 % toll på deres forsøk på å erstatte den amerikanske dollaren.
For uken er Brent satt til å falle 1,6 % mens WTI har falt 1,8 %. For januar måned er imidlertid Brent satt til å øke rundt 3 %, den beste måneden siden juni, og WTI er klar til å klatre 2,1 %.
I dag ville jeg
Europa-aksjer åpner i grønt for å utvide rekordhøye; handelsmenn fordøyer dueaktige ECB-meldinger
De europeiske aksjemarkedene åpnet høyere fredag, etter en rekke inntjenings-, data- og pengepolitiske beslutninger førte til referanseindeksen Stoxx 600
indeksen stenger på rekordnivå i forrige økt.
Indeksen steg ytterligere 0,25 % i tidlige avtaler, og brøt 540 poeng for første gang. Smiths Group
var den best presterende aksjen, opp 16 %, etter at den britiske ingeniørgruppen kunngjorde planer om å fisjonere eller selge deler av virksomheten for å «fokusere på høyytelses industrielle teknologier».
Den europeiske sentralbanken bekreftet forventningene om et kvartpunkts rentekutt torsdag, noe som bringer hovedrenten til 2,75 prosent. ECB-president Christine Lagardes advarsler om svakheten i økonomien i eurosonen, kombinert med veksttall på torsdag som viste at blokken stagnert i fjerde kvartal 2024, forsterket markedssatsingene på at sentralbanken vil kutte tre ganger til for å nå 2 % innen utgangen. av året.
Det er til tross for risiko for svekkelse av euro mot amerikanske dollar fra renteforskjeller. Federal Reserve holdt onsdag rentene da den fremhevet inflasjonsrisikoen, noe som etterlot handelsmenn i tvil om de i det hele tatt vil vedta de to rentekuttene i år tidligere anslått av politikere.
Global inntjening har også vært i fokus denne uken, og avslørte trender som robusthet i luksussektoren, svekkelse i oljeprofitt og sterk etterspørsel etter brikker. På Wall Street har oppmerksomheten vært rettet mot Tesla
sitt fall i bilinntekter, Apple
sin rekord bruttomargin og Microsoft
sin svakere veiledning enn forventet.
Resultatene kommer nå fra firmaer inkludert det sveitsiske legemiddelfirmaet Novartis
og oljegiganten Exxon Mobil, sammen med datautgivelser om tysk og fransk inflasjon og inflasjon i USAs personlige forbruksutgifter.
Investorer fortsetter å overvåke kommentarer til det kinesiske kunstig intelligensfirmaet DeepSeek – som rystet markedene på mandag med muligheten for mye billigere AI-modeller – og USAs president Donald Trumps tarifftrusler.
Trump har bekreftet at han vil innføre 25 % toll på import fra Mexico og Canada fra februar, men sa at administrasjonen hans ennå ikke har avgjort om oljeimport vil bli inkludert.
Asia-Stillehavsmarkedene var stort sett høyere fredag, og amerikanske aksjefutures steg også i de tidlige timene.
Jeg tar inn MPCC men 1/3 inn i porteføljen kurs 18.80
Jeg ser mer og mer på kjernekraft.. Cameco.com
KOA har begynt å røre på seg.. holder den til 4,5
Husk dette er våre tanker og meninger og ikke noen form for råd.
- MPCC Kjøpt inn 18.80
- Argeo = solgt 50% 4kr – Kjøpte tilbake 50% på 3,75
- NHY ville jeg holdt – Selger
- Gogl -Solgt 50% 103kr solgt siste post på 140
- Tgs Solgt
- PGS Solgt
- EQNR: Solgt
- Var: Solgt
- Yar: Solgt
- KOG: Solgt
- Kahoot: villle holdt meg unna
- Sas: Solgt
- Akso: holdt
- Nel: ville jeg KJØPT (long case)
- KOA: sett litt nærmere på denne nå -KOA kjøpt 10%1,54 + 10% 1,52
- 2020 Solgt: solgt
- Pareto Bank, -solgt
- ABG Sundal Collier, -solgt
- SpareBank 1 SR-Bank, -solgt
- Gjensidige- solgt
- Dnb -solgt
- storebrand-solgt
- LSG-solgt
- Mowi : solgt
- Salme-solgt
- Salm-solgt
- Auss -solgt
- Alt av fisk: Selger ut samtlige
Dette skjer i dag
Resultat pr. 4. kv.:
Scatec: Kl. 07.00, hovedkontoret kl. 09.00, webcast
Ultimovacs: Kl. 07.00, webcast kl. 09.00
BW Energy: Kl. 07.30, webcast/tlf kl. 15.00
Prosafe (pres. mandag)
Makro:
Norge: Registrert ledighet januar, kl. 08.00
Norge: Renter i banker og kredittforetak desember, kl. 08.00
Norge: Norges Bank valutatransaksjoner februar, kl. 10.00
Japan: Arbeidsledighet desember, kl. 00.30
Japan: Industriproduksjon desember, kl. 00.50
Japan: Detaljhandel desember, kl. 00.50
Australia: Produsentpriser 4. kv., kl. 01.30
Japan: Boligbygging desember, kl. 06.00
Tyskland: Detaljhandel desember, kl. 08.00
UK: Nationwide boligpriser januar, kl. 08.00
Sveits: Detaljhandel desember, kl. 08.30
Frankrike: Inflasjon januar foreløpig, kl. 08.45
Spania: Detaljhandel desember, kl. 09.00
Tyskland: Arbeidsledighet januar, kl. 09.55
Tyskland: KPI delstater januar, kl. 10.00
Spania: Driftsbalanse november, kl. 10.00
Sveits: Økonomisk tillit januar, kl. 10.00
Italia: Produsentpriser desember, kl. 11.00
Tyskland: Inflasjon januar foreløpig, kl. 14.00
USA: Kjerne-PCE-prisindeks desember, kl. 14.30
USA: PCE-prisindeks desember, kl. 14.30
USA: Privat inntekt desember, kl. 14.30
USA: Privat forbruk desember, kl. 14.30
USA: Chicago PMI januar, kl. 15.45
Annet:
Baker Hughes: Riggtelling, kl. 19.00
Utenlandske:
AbbVie, AON, Autoliv, Chevron, ExxonMobil, Hitachi, Samsung Electronics
Kilder: Trading Economics, Euronext, TDN Direkt, selskapene ,finansavisen