24 April – 2025

Images top

Dagens info 💰

Du har ikke et aktivt abonnement

Du må ha et aktivt abonnement av riktig type for å se denne siden. Dersom du mener dette er en feil, ta kontakt med oss.

Til din informasjon

Vi vil starte med å si at dette ikke er økonomisk rådgiving, men kun våre syn av markedet og hva vi tenker. Dette er basert på nyheter og ting vi fanger opp i markedet, og vi anbefaler ingen noen ting. Du bestemmer over dine egne handlinger og vurderinger.

Kurser

Råvarer

Valuta

I natt

Krypto

God morgen!

Bitcoin-pris i dag: faller til 92,6 000 dollar etter kraftig oppgang midt i avtagende handelsspenninger

Bitcoin falt på torsdag etter å ha samlet seg i forrige økt, da investorer låste inn noe overskudd på toppen på syv uker, mens tokenet forble støttet av tegn på å lette handelsspenningene mellom USA og dets viktigste handelspartnere.

Verdens største kryptovaluta falt 1,2 % til $92 575,3 innen 02:35 ET (06:35 GMT).

Bitcoin steg nesten 7 % over $94 000 onsdag for å nå sitt høyeste nivå siden begynnelsen av mars.

Signaler om å lette tollspenningene øker risikoviljen
Økningen onsdag kom etter at USAs president Donald Trump gikk tilbake nylige trusler om å fjerne sentralbanksjef Jerome Powell.

Han signaliserte også en potensiell lettelse av handelstollene på Kina, noe som gir næring til håp om mer stabile økonomiske utsikter.

USAs finansminister Scott Bessent sa onsdag at høye tollsatser mellom USA og Kina er uholdbare, ettersom Trump-administrasjonen signaliserte vilje til å lette handelsspenningene.

Den positive følelsen ble ytterligere støttet av medieoppslag som viser at Japans økonomiminister Ryosei Akazawa vil besøke Washington fra 30. april til 2. mai for å delta i en andre runde med tollforhandlinger.

Disse faktorene forbedret den globale risikoappetitten, noe som førte til strømninger til Bitcoin og andre risikosensitive eiendeler.

Bitcoin gikk kort forbi Google og ble den femte største eiendelen i markedsverdi
Bitcoin passerte kort Alphabet (NASDAQ:GOOGL) onsdag for å bli verdens femte største aktiva etter markedsverdi, og nådde omtrent 1,87 billioner dollar.

Denne milepælen plasserte Bitcoin foran teknologigiganter som Google, Amazon (NASDAQ:AMZN) og Meta (NASDAQ:META), kun etter gull, Apple (NASDAQ:AAPL) Inc (ETR:AAPL), Microsoft (NASDAQ:MSFT) og Nvidia (NASDAQ:NVDA) i globale aktivarangeringer.

Med torsdagens dip skled den tilbake til åttende plassering, under sølv.

Kryptopris i dag: altcoins faller, Dogecoin faller 4%
Altcoins falt også etter å ha opplevd en kraftig oppgang i forrige økt midt i en bredere risikostemning.

Verdens nr. 2 krypto Ethereum falt 0,8% til $1 774,93.

Verden nr. 3 crypto XRP falt 2,8% til $2,1801.

Solana trakk seg tilbake 1,3 %, mens Cardano tapte 1 %, og Polygon falt 0,5 %.

Blant meme-tokens falt Dogecoin 4%.

Asia

Aksjer rebound, dollargevinster; inntjening, tollsamtaler mellom USA og Kina i fokus

Amerikanske aksjer tok seg tilbake på tirsdag fra forrige dags salg da investorer fokuserte på inntjening, mens dollaren steg etter at USAs finansminister Scott Bessent sa i et lukket møte at han tror det vil bli en deeskalering i handelsspenningene mellom USA og Kina.

U.S.Tasury langsiktige renter falt etter å ha steget mandag.

Bessent beskrev også fremtidige forhandlinger med Beijing som en “slog” som ikke har startet ennå, ifølge en person som hørte hans lukkede dørpresentasjon til investorer på en JP Morgan-konferanse.

Investortilliten har blitt rystet av USAs president Donald Trumps tollkamper på flere fronter, som investorer frykter kan skape alvorlige forstyrrelser i verdenshandelen og skade økonomien.

Det internasjonale pengefondet kuttet tirsdag ned sine prognoser for vekst i USA, Kina og de fleste land, med henvisning til virkningen av amerikanske tollsatser nå på 100-års høyder.

Investorer fortsatte tirsdag også å vurdere Trumps kritikk av sentralbankens styreleder Jerome Powell. Trump kritiserte denne uken Powell for ikke å kutte renten, noe som vakte bekymring for presidentens innflytelse over sentralbanken og økte bekymringene for USAs økonomiske stabilitet.

Trump sa forrige uke at han tror Powell vil forlate jobben sin hvis Trump ber ham om det, selv om Powell selv har sagt at han ikke ville gjort det. Det er uklart om Trump har myndighet til å sparke Powell, selv om søksmål over ikke-relaterte avskjeder fra Trump blir overvåket som mulige fullmektiger.

Inntjeningssesongen for første kvartal for amerikanske selskaper tok fart. Aksjene i industrikonglomeratet 3M Co steg med 8,1 % etter at selskapet slo forventningene til første kvartal, mens det registrerte et sannsynlig treff på 2025-fortjenesten fra tariffer. Resultater fra Alphabet (NASDAQ:GOOGL) kommer senere denne uken.
I aksjer, “samlet sett er trenden nede, men det er ikke et brannsalg, bli kvitt alt. Folk leter etter muligheter og verdilommer, som er der,” sa Oliver Pursche, senior visepresident, rådgiver for Wealthspire Advisors i Westport, Connecticut.

“Alle de myke (økonomiske) datapunktene svekkes, men de harde dataene fortsetter å være robuste. Det er en av tingene som investorer sliter med,” sa han.

Minneapolis Fed-president Neel Kashkari sa at Feds pengepolitiske uavhengighet var grunnleggende og nøkkelen til bedre økonomiske resultater.

Dow Jones Industrial Average steg 1 016,57 poeng, eller 2,66 %, til 39 186,98, S&P 500 steg 129,56 poeng, eller 2,51 %, til 5 287,76 og Nasdaq Composite steg 429,52 poeng, 1,302 eller .

Mega-cap-navnene steg kraftig, inkludert Apple (NASDAQ:AAPL), som steg 3,4 %. Aksjene i Tesla (NASDAQ:TSLA) var litt høyere i etterhandel etter at selskapet rapporterte total bruttomargin for første kvartal som slo analytikeres estimater, mens selskapet bommet på estimater for første kvartals inntekter.

Aksjene i Coinbase Global (NASDAQ:COIN) steg 8,6 % da bitcoin forlenget de siste gevinstene. Bitcoin var opp 4,61 % til $91 360,62.

MSCIs mål for aksjer over hele verden steg 12,25 poeng, eller 1,56 %, til 795,36. Den pan-europeiske STOXX 600-indeksen endte opp 0,25 %.

Dollaren tok litt terreng igjen. Den amerikanske dollarindeksen, som måler dollaren mot seks andre hovedvalutaer, steg 0,6 % til 98,937, etter å ha sunket så lavt som 97,923 i forrige økt, et nivå som ikke har vært sett siden mars 2022.

Dollaren steg 0,42 % til 141,470 yen, etter å ha falt under det psykologiske 140-nivået for første gang siden midten av september.

Frykt for at Trumps handelspolitikk kan føre til en amerikansk økonomisk nedgang ga en viss etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner.

Referanserentene på 10 år var sist på 4,391 %, omtrent halvannet basispunkt lavere enn mandag.

Nylig svakhet i dollaren, sammen med etterspørselen etter trygge havn, bidro til at gull nådde en ny rekord på $3500,05 tidligere på dagen. Spot gull var sist på $3 425,91 en unse.

Oljeprisen endte mer enn 1 dollar per fat høyere ettersom nye amerikanske sanksjoner mot Iran og stigende aksjemarkeder bidro til en bedring.

Brent-oljefutures steg $1,18, eller 1,8%, for å sette seg på $67,44, mens den amerikanske West Texas Intermediate-oljekontrakten for mai, som utløp på tirsdagens oppgjør, fikk $1,23, eller 2%, for å lukke på $64,32. Den mer aktivt handlede WTI juni-kontrakten økte også med 2% for å sette seg på $63,47.

Australia

Australia-aksjer økte ved børsslutt; S&P/ASX 200 opp 1,33 %

Australia-aksjene var høyere etter stengingen på onsdag, da oppgang i energi-, IT- og industrisektorene førte aksjene opp.

Ved stengetid i Sydney steg S&P/ASX 200 1,33 %.

De beste resultatene for økten på S&P/ASX 200 var Appen Ltd (ASX:APX), som steg 8,97% eller 0,07 poeng til handles til 0,85 ved stengetid. I mellomtiden la Polynovo Ltd (ASX:PNV) til 8,13% eller 0,09 poeng og endte på 1,13 og Seek Ltd (ASX:SEK) var opp 6,24% eller 1,23 poeng til 20,95 i sen handel.

Sesjonens dårligste resultater var Ramelius Resources Ltd (ASX:RMS), som falt 14,97% eller 0,44 poeng til handles til 2,50 ved stengetid. St Barbara Ltd (ASX:SBM) falt 11,29% eller 0,04 poeng til 0,28 og Evolution Mining Ltd (ASX:EVN) var ned 10,94% eller 0,97 poeng til 7,90.

Stigende aksjer var flere enn fallende aksjer på Sydney Stock Exchange med 668 til 447 og 390 endte uendret.

S&P/ASX 200 VIX, som måler den impliserte volatiliteten til S&P/ASX 200-opsjoner, var ned 5,88 % til 13,17.

Gold Futures for levering i juni var ned 2,53% eller 86,61 til $3 332,79 en troy unse. Andre steder i råvarehandelen steg råolje for levering i juni 1,59% eller 1,01 til å nå $64,68 per fat, mens juni Brent-oljekontrakten steg 1,51% eller 1,02 for å handles til $68,46 per fat.

AUD/USD var uendret 0,66 % til 0,64, mens AUD/JPY steg 0,84 % til 90,87.

US Dollar Index Futures steg 0,31 % til 99,00.

USA

Aksjemarkedet i dag: S&P 500 ender høyere, men optimismen for handelsavtalen mellom USA og Kina avtar

S&P 500 stengte høyere onsdag, men godt utenfor sesjonshøyder, da USAs finansminister Scott Bessent kjølte ned litt optimisme på en rask løsning på striden mellom USA og Kina.

Klokken 16:00 ET (21:00 GMT), Dow Jones Industrial Average steg 450 poeng, eller 1,2 %, S&P 500-indeksen steg 1,6 %, og NASDAQ Composite steg 2,5 %.

Bessent avkjøler rask handelsoppløsning mellom USA og Kina
Bessent sa at det ikke var noe ensidig tilbud fra president Donald Trump om å senke Kinas handelstoller, noe som ga tvil til en tidligere Wall Street Journal-rapport som antydet at Trump var villig til å redusere tollsatsene på 145 % på Kina.

Bemerkningene injiserte en følelse av virkelighet i den nåværende handelsstanden mellom USA og Kina og antyder at Trump-administrasjonen kan vente på at Kina skal ta det første grepet.

Men Kinas president Xi Jinping forventes ikke å gi etter for det første tilbudet om en handelsvåpenhvile fra Trump-administrasjonen, rapporterte FOX Business, og siterer navngitte administrerende direktører med nære bånd til kinesiske myndigheter.

Dette antyder at det nåværende handelsstandset mellom verdens to største økonomier kan fortsette en stund til, og dempe tidligere optimisme for en rask løsning.

Tirsdag sa Trump at høye tollsatser på Kina vil falle «betraktelig», men «det vil ikke være null».

Tesla reiser seg når Musk lover å redusere DOGE-aktiviteten
I bedriftssektoren steg Tesla-aksjen (NASDAQ:TSLA) med 6 %, etter at elbilprodusenten rapporterte om overskudd i kjernebilvirksomheten i første kvartal som var bedre enn anslagene på bunnen.

Bidra til den positive tonen var også nyheten om at administrerende direktør Elon Musk planlegger å redusere tiden han bruker til Trump-administrasjonen fra neste måned og bruke mer tid på å drive elbilgiganten, spesielt midt i et fallende salg.

Andre steder steg Intel (NASDAQ:INTC)-aksjen mer enn 5 % etter at Bloomberg rapporterte at brikkeprodusenten denne uken vil avsløre planer om å kutte ned mer enn 20 % av arbeidsstyrken, i et trekk for å effektivisere driften og redusere byråkratisk ineffektivitet.

Philip Morris (NYSE:PM)-aksjen klatret mer enn 2% etter at tobakksgiganten la ut en solid rapport for første kvartal, og hevet sin 2025-inntjeningsguiding for hele året.

Boeing (NYSE:BA)-aksjen steg med 6 % etter at flyprodusenten hadde sin første vekst i kvartalsinntekter siden 2023.

På baksiden falt Enphase (NASDAQ:ENPH)-aksjen 15 % etter at energiteknologiselskapets resultater for første kvartal bommet på forventningene, mens den lave delen av inntektsutsiktene for andre kvartal også falt til kort.

Olje

Oljen stabiliserer seg etter 2 % nedgang på potensiell OPEC+ produksjonsøkning

-Oljeprisene økte torsdag etter å ha falt nesten 2 % i forrige økt, med investorer som veide en potensiell OPEC+ produksjonsøkning mot motstridende tollsignaler fra Det hvite hus og pågående atomsamtaler mellom USA og Iran.

Brent-oljefutures steg 8 cent, eller 0,12 %, til 66,20 dollar per fat innen 0505 GMT, mens amerikansk West Texas Intermediate-olje økte med 9 cent, eller 0,14 %, til 62,36 dollar per fat.

Prisene slo seg ned med 2% i forrige handelssesjon etter at Reuters rapporterte at flere OPEC+-medlemmer ville foreslå at gruppen akselerere oljeproduksjonsøkningene for en annen måned i juni, med henvisning til tre kilder kjent med OPEC+-samtalene.

“Mens et risiko-på-trekk løftet de fleste risikoaktiva i går, ble oljen liggende igjen takket være OPEC+-strid,” skrev ING-analytikere i et notat.

Kasakhstan, som produserer rundt 2% av den globale oljeproduksjonen og gjentatte ganger har overskredet sin kvote i løpet av det siste året, sa at de ville prioritere nasjonale interesser, i stedet for OPEC+, i å bestemme produksjonsnivåer, rapporterte Reuters onsdag.

Det har tidligere vært uenigheter blant OPEC+-medlemmer om overholdelse av produksjonskvoter, hvorav en resulterte i at Angola gikk ut av OPEC+ i 2023.

«Ytterligere uenighet mellom OPEC+-medlemmer er en klar nedsiderisiko, siden det kan føre til en priskrig», sa ING-analytikerne.

Tegn på at USA og Kina kan bevege seg nærmere handelssamtaler støttet prisene. Wall Street Journal rapporterte at Det hvite hus ville være villig til å senke sine tollsatser på Kina til så lave som 50 % for å åpne opp for forhandlinger.

USAs finansminister Scott Bessent sa onsdag at gjeldende importtoll – på 145 % på kinesiske produkter på vei til USA og 125 % på amerikanske produkter på vei til Kina – ikke var bærekraftige og ville måtte falle før handelssamtaler mellom de to sidene kan begynne. Pressesekretær i Det hvite hus, Karoline Leavitt, sa imidlertid senere til Fox News at det ikke ville bli noen ensidig reduksjon i tollsatsene på varer fra Kina.

Rystad Energy-analytikere sier at en langvarig handelskrig mellom USA og Kina kan halvere Kinas oljeetterspørselsvekst i år til 90 000 fat per dag fra 180 000 bpd.

Trump vurderer også tollfritak på import av bildeler fra Kina, rapporterte Financial Times onsdag.

Potensielt sett nedadgående press på oljeprisene, vil USA og Iran holde en tredje runde med samtaler denne helgen om en mulig avtale for å gjeninnføre begrensninger på Teherans urananrikningsprogram. Markedet ser på samtalene etter tegn på at en tilnærming mellom USA og Iran kan føre til lettelser i sanksjonene mot Irans olje og øke forsyningen.

Men USA innførte tirsdag nye sanksjoner mot Irans energisektor, som talspersonen for det iranske utenriksdepartementet sa viste en “mangel på velvilje og seriøsitet” i dialogen med Teheran.

Gull prisene

Gullprisene stiger på grunn av tvil om deeskalering mellom USA og Kina

Gullprisene steg kraftig i handelen i Asia på torsdag, og tok seg opp etter siste tap ettersom tvilen om en deeskalering i handelskrigen mellom USA og Kina vedvarte, mens et nytt sammenstøt mellom Russland og Ukraina også styrket etterspørselen til havn.

Gull hadde falt fra rekordhøyder denne uken etter at USAs president Donald Trump reiste utsiktene til til slutt å redusere bratte handelsavgifter på Kina. Men en mangel på klarhet i Trumps kommentarer, kombinert med mindre optimistiske uttalelser fra andre tjenestemenn, gjorde at gullfallet ble kortvarig.

Traders forble forsiktige mot dollar og statsobligasjoner, og holdt gull og japanske yen som hovedkildene til trygg havn.

Spotgull steg 1,3 % til $3 331,34 per unse, mens gullfutures som utløper i juni steg 1,4 % til $3 341,25/oz innen 01:37 ET (05:37 GMT).

JP Morgan spådde at spotprisene kan stige så høyt som $4000/oz innen neste år.

Gull er fortsatt nær rekordhøyt på grunn av jevn etterspørsel etter havner
Spotprisene forble i sikte av et rekordhøyt treff på $3500/oz tidligere denne uken, ettersom handelsmenn fortsatt i stor grad var partisk mot bullion som et fristed.

Denne trenden ble fremmet av et kraftig fall i dollaren de siste ukene, midt i økt usikkerhet rundt den amerikanske økonomien og en bitter handelskrig mellom Washington og Beijing.

Trump sa denne uken at han til slutt kunne senke sine bratte tollsatser på 145 % på Kina. Men han sa at et slikt trekk ville være betinget av at Kina kommer til forhandlingsbordet – et scenario Beijing har vist liten interesse for å gjennomføre.

Kina gjengjeldte med 125% tollsatser mot USA, og har vist få tegn til å trekke seg tilbake.

Kommentarer fra andre medlemmer av Trump-administrasjonen undergravde også optimismen over en deeskalering mellom USA og Kina. Treasury Scott Bessent advarte om at handelssamtaler med Kina kan være et slag, og at USA sannsynligvis må først kutte tollsatsene før de går i dialog med Beijing.

Traders forble på spissen for den potensielle effekten av Trumps tariffer, selv om en rapport antydet at han kunne tilby noen unntak til bilprodusenter. Men dollaren og statskassene fikk liten støtte fra dette.

Andre edle metaller ble blandet på torsdag, men ble sittende på noen oppgang mot en mykere dollar de siste ukene. Platinafutures steg 0,1% til $979,75/oz, mens sølvfutures falt 0,4% til $33,390/oz.

Blant industrielle metaller falt benchmark-kobberfutures på London Metal Exchange 0,1 % til 9 371,35 dollar per tonn, mens amerikanske kobberfutures stabiliserte seg på 4,8348 dollar per pund.

Forhandlingene om våpenhvile mellom Russland og Ukraina vakler, Moskva angriper Kiev
Etterspørselen etter trygg havn ble også fremmet av tegn på økt friksjon i USA-meglerde våpenhvilediskusjoner om Russland og Ukraina, spesielt ettersom Moskva lanserte et dødelig drone- og missilangrep på Kiev onsdag.

Dette kom da Trump slo ut mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy på grunn av hans innvendinger mot Russlands okkupasjon av Krim i 2014.

Trumps visepresident JD Vance advarte om at USA kunne gå ut av våpenhvilediskusjoner, mens flere amerikanske tjenestemenn på toppnivå droppet våpenhvilesamtalene i London denne uken.

Europesike markedet

Europeiske aksjer går lavere; inntektene fortsetter å strømme inn

Europeiske aksjeindekser falt hovedsakelig lavere torsdag ettersom lettelsesrallyet stoppet opp, med investorer som fordøyde en flom av kvartalsvise bedriftsinntekter.

Klokken 03:05 ET (07:05 GMT) falt DAX-indeksen i Tyskland 0,3 %, CAC 40 i Frankrike falt 0,5 %, mens FTSE 100 i Storbritannia handlet stort sett flatt.

Avlastningsrally stopper
De europeiske aksjemarkedene viste sunne oppganger på onsdag ettersom bekymringen for en handelskrig mellom USA og Kina avtok, men denne nødhjelpsoppgangen har stoppet opp ettersom investorer lurte på den nylige optimismen over den potensielle deeskaleringen i kampen om tollsatser mellom de to største økonomiene i verden.

President Donald Trumps nye tariffer har absolutt vekket frykt for lavkonjunktur de siste ukene, men markedet har ikke helt kjøpt inn ideen, ifølge analytikere i Deutsche Bank, i et notat.

“Det er tydelig at investorer ikke fullt ut priser en resesjon inn ennå,” sa den tyske banken. “Tross alt har aksjenedgangene vært grunnere enn de siste resesjonene, det samme har økningen i kredittspreader og nedgangen i oljeprisen. Så markedene ser tydeligvis ikke på en resesjon som uunngåelig, spesielt hvis tariffene ikke trer i kraft etter den siste 90-dagers forlengelsen.”

Dette betyr at aksjer kan se “betydelige nedsiderisikoer” hvis en økonomisk nedgang virkelig materialiserer seg.

Tysk Ifo-indeks forfaller
Torsdagens viktigste økonomiske utgivelse vil være den tyske Ifo-indeksen, som er spådd å vise en nedgang i forretningsmoralen for april i Europas største økonomi.

Aktivitetsmålinger, utgitt onsdag, indikerte at europeisk forretningsvekst har stoppet opp denne måneden, med sentimentet rammet av trusselen om amerikanske tollsatser.

Den foreløpige sammensatte innkjøpssjefsindeksen for eurosonen, utarbeidet av S&P Global, falt til 50,1 denne måneden fra mars 50,9 – knapt over 50-grensen som skiller vekst fra sammentrekning.

Flom av inntekter
Den europeiske kvartalsresultatsesongen er i full gang, med en strøm av seniorselskaper som rapporterer sine resultater.

STMicroelectronics (EPA:STMPA) spådde bedre inntjening for andre kvartal, med brikkeprodusenten som kaller sitt første kvartal årets bunnpunkt.

Forbrukervaregiganten Unilever (LON:ULVR) slo anslagene for første kvartals underliggende salgsvekst og bekreftet sine helårsutsikter for 2025.

Den franske bilprodusenten Renault (EPA:RENA) rapporterte en økning på 0,6 % i første kvartals inntekter, litt over forventningene, ettersom den tjente på en rekke nylige nylanseringer.

BNP Paribas (OTC:BNPQY) rapporterte inntjening for første kvartal i tråd med forventningene takket være økende salg i investeringsbanken, med eurosonens største bank med eiendeler som holdt seg til resultatprognosene til tross for svekkede økonomiske utsikter.

Nestle (NSE:NEST) rapporterte bedre enn forventet organisk salgsvekst i første kvartal, hjulpet av høyere priser, selv om verdens største pakkematselskap sa at den indirekte virkningen av amerikanske tariffer var “uklar”.

Den sveitsiske legemiddelprodusenten Roche (SIX:ROG) sa at salget i første kvartal steg med en prognose som slo 7% drevet av brystkreftmedisinen Phesgo, øyemedisinen Vabysmo og allergibehandlingen Xolair.

Nokia (HE:NOKIA) rapporterte overskudd for første kvartal godt under markedets forventninger, og det finske telekommunikasjonsselskapet flagget en kortsiktig forstyrrelse fra amerikanske tariffer.

Råoljeprisene holder seg etter salg
Oljeprisen stabiliserte seg torsdag, etter forrige sesjons kraftige fall etter rapporter om økt tilbud fra Organisasjonen for oljeeksporterende land.

Klokken 04:05 ET steg Brent-futures 0,8 % til $62,75 per fat, og US West Texas Intermediate-oljefutures steg 0,7% til $66,58 per fat.

Begge kontraktene la seg rundt 2% lavere onsdag etter at Reuters rapporterte at flere oljeproduserende nasjoner i OPEC-kartellet presser på for å akselerere produksjonsøkningene i juni, noe som forlenger Mays overraskende økning.

OPEC, og allierte som Russland, en gruppe kjent som OPEC+, vil møtes 5. mai for å fullføre juniplanen, selv om oljeprisene holder seg nær fire års laveste nivå midt i en handelskrig mellom USA og Kina og bekymringer for overforsyning.

U.S. Energy Information Administration rapporterte onsdag at råoljelagrene økte med 244 000 fat for uken som slutter 18. april, noe som trosser forventningene om et trekk på 770 000 fat.

I dag ville jeg

Tollsatser vil skade oss alle, advarer europeiske tjenestemenn – med mer arbeid som trengs for å komme til en handelsavtale

Europeiske tjenestemenn sier at de er optimistiske at en handelsavtale kan oppnås med president Donald Trump, og advarer om betydelig økonomisk skade for både Europa og USA hvis den ikke er det.

EU og USA er engasjert i anspente forhandlinger for å prøve å komme til en handelsavtale slik at amerikanske tollsatser på EU-varer annonsert av Trump, og EU-mottiltak, kan unngås.

Europeiske tjenestemenn sier at de er optimistiske at en handelsavtale kan oppnås med USAs president Donald Trump, og advarer om betydelig økonomisk skade for både Europa og USA hvis en avtale ikke blir avtalt og fullskala tariffer innføres.

“Jeg tror en avtale kan oppnås, men samtidig vet jeg at vi har mye arbeid vi må gjøre for å komme til det punktet,” sa Pascal Donohoe, president for Eurogruppen og finansminister i Irland, til CNBC onsdag.

“Hvis vi bruker tiden fremover klokt, kan vi i det minste skape et rammeverk der vi kan unngå at tiltak blir iverksatt på begge sider av Atlanterhavet som kan skade oss selv, skade Europa og skade Amerika,” sa han på sidelinjen til Det internasjonale pengefondet og Verdensbankens vårmøter i Washington.

Den europeiske union og USA er engasjert i anspente forhandlinger for å oppnå en handelsavtale slik at amerikanske tollsatser på EU-varer annonsert av Trump, og EU-mottiltak, kan unngås.

Trump innførte opprinnelig en “gjensidig” toll på 20 % på alle varer som kommer fra EU, men stoppet tiltakene i 90 dager for forhandlinger, og senket tollsatsen til 10 % frem til det tidspunktet. En toll på 25 % på utenlandske biler og import av stål og aluminium er fortsatt på plass.

EU stoppet sin gjengjeldelsesplikt med mål for 21 milliarder euro (24,1 milliarder dollar) amerikanske varer “for å gi tid og rom for forhandlinger mellom EU og USA,” sa EU-kommisjonen.

Samtalene har ennå ikke gitt noen håndgripelige kompromisser eller resultater, sier europeiske tjenestemenn, og bakteppet for diskusjonene ble sannsynligvis såret ytterligere onsdag etter at EU bøtelagt amerikanske tech-behemoths Apple og Meta hundrevis av millioner euro hver for brudd på blokkens digitale konkurranselover.

EU insisterer på at handelen med varer og tjenester med USA er rimelig balansert. Data fra EU-kommisjonen, den utøvende delen av EU, sa at blokken hadde et handelsoverskudd på 155,8 milliarder euro (176,7 milliarder dollar) med USA for varer i 2023, men hadde et underskudd på 104 milliarder euro på tjenester. Totalt sett er EU-U.S. handel med varer og tjenester i 2023 var verdt 1,6 billioner euro, ifølge EU.

Maskiner og kjøretøy utgjør den største delen av EUs eksport til USA etter produktgruppe, etterfulgt av kjemikalier, andre produserte varer og medisinske og farmasøytiske produkter.

Spanias finansminister Carlos Cuerpo sa til CNBC at enhver unnlatelse av å oppnå en avtale vil være skadelig for både Europa og USA, med mer enn 4 milliarder euros (5,1 milliarder dollar) handel med varer og tjenester om dagen på spill.

“Vi må engasjere oss i en åpen og ærlig samtale mellom de to sidene av Atlanterhavet, fordi det er mye å tape hvis vi ikke kommer inn i en rettferdig og balansert avtale,” sa Cuerpo til CNBCs Carolin Roth i Washington.

“Det er dette spesifikke tallet på 4,5 milliarder euro på en daglig basis over Atlanterhavet når det gjelder handel med varer og tjenester – det er en skatt som vi må beskytte,” bemerket han.

“Det er [viktig] hvordan vi møter disse forhandlingene fra EUs side, med en utvidet hånd, for å komme til enighet. Men det må være en rettferdig avtale. La oss ikke glemme at under den nåværende situasjonen er de fleste av tariffene som ble pålagt av den amerikanske administrasjonen allerede på plass og påvirker våre selskaper.”

Eelco Heinen, finansminister i Nederland, kritiserte toll som en beskatning på varer som er «så dårlig for forbrukerne» og som vil få bedrifter til å stoppe investeringer.

Stor motvind
Tirsdag hadde IMF advart om at handelstariffer annonsert av president Donald Trump utgjør stor motvind for USA og global økonomi i 2025.

I sin World Economic Outlook for april 2025, spådde IMF en vekstutsikter i USA på 1,8 % i 2025, ned 0,9 prosentpoeng fra januar-prognosen. Fondet kuttet også sin globale vekstprognose til 2,8 % i år, ned 0,5 prosentpoeng fra forrige estimat.

Fondet spådde en liten nedgang i eurosonen, og spådde at euroområdets BNP vil nå 0,8 % i 2025, før den øker beskjedent til 1,2 % i 2026.

Den pekte ut Spania som et lyspunkt i regionen, og uttalte at vekstmomentet “kontrasterer med den svake dynamikken andre steder”, med middelhavsnasjonen forventet å utvide sin økonomi med 2,5 % i år etter en oppjustering på 0,2 prosentpoeng fra prognosen fra januar.

“Dette reflekterer en stor overføring fra bedre enn forventet resultater i 2024 og gjenoppbyggingsaktivitet etter flom,” sa IMF.

Dette var fondets “referanseprognoser” for global økonomisk vekst og inflasjon, som er basert på data tilgjengelig per 4. april – inkludert USAs “gjensidige” tariffer, men ekskluderer påfølgende utvikling som 90-dagers pause med høyere rentesatser.

Kjøpte Storebrand 115

Kjøpte Norsk Hydro 52

Kjøpte KOA 1.2

Kjøpte 2020 Bulkers 94

Begynner å se på flere case nå

Kjøpt mye på fredag med rød skrift under

Jeg ser mer og mer på kjernekraft.. Cameco.com

KOA har begynt å røre på seg.. holder den til 4,5

Husk dette er våre tanker og meninger og ikke noen form for råd.

  • MPCC Kjøpt inn 18.80 +NY 17,5
  • Argeo = solgt 50% 4kr – Kjøpte tilbake 50% på 3,75
  • NHY ville jeg holdt – Selger
  • Gogl  -Solgt 50% 103kr solgt siste post på 140
  • TGS NY 81
  • PGS Solgt
  • EQNR: Solgt
  • Var: NY 30
  • Yar: Solgt
  • KOG: Solgt
  • Kahoot: villle holdt meg unna
  • Sas: Solgt
  • Akso: NY 30
  • Nel: ville jeg KJØPT (long case)
  • KOA: sett litt nærmere på denne nå -KOA kjøpt 10%1,54 + 10% 1,52
  • 2020 Solgt: solgt
  • Pareto Bank, -solgt
  •  ABG Sundal Collier, -solgt
  •  SpareBank 1 SR-Bank, -solgt
  • Gjensidige- solgt
  • Dnb -solgt
  • storebrand-solgt
  • LSG-solgt
  • Mowi : solgt
  • Salme-solgt
  • Salm-solgt
  • Auss -solgt
  • Aker BP NY 217
  • Alt av fisk: Selger ut samtlige

Dette skjer i dag

Resultat pr. 1. kv.:

AutoStore: Kl. 06.00, webcast kl. 08.00

Kitron: Webcast kl. 08.30

Oljefondet: Kl. 09.30

Protector Forsikring: Filipstad Brygge kl. 10.00, webcast

Årsrapport:

Agilyx, AutoStore Holdings, Avinor, BioFish Holding, Cyviz, Edda Wind, Electromagnetic Geoservices, Havila Kystruten, Inin Group, MPC Energy Solutions, Otovo, Panoro Energy, Public Property Invest, River Tech, Seacrest Petroleo, Webstep

Makro:

Sør-Korea: BNP 1. kv., kl. 01.00

ØMU: Nybilregistreringer mars, kl. 06.00

Frankrike: Forbrukertillit april, kl. 08.45

Tyskland: Ifo-indeks april, kl. 10.00

UK: CBI bedriftstillit 2. kv., kl. 12.00

USA: Ordrer varige goder mars, kl. 14.30

USA: Chicago Fed-indeks mars, kl. 14.30

USA: Førstegangssøkende ledighetstrygd, kl. 14.30

USA: Bruktboligsalg mars, kl. 16.00

Annet:

Golden Ocean og CMB.TECH: Kapitalmarkedsdag, Antwerpen, kl. 14.00, webcast

Romsdal Sparebank: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 18.00

Norge: SSB lakseeksport, kl. 08.00

Utenlandske:

Alphabet, BNP Paribas, Comcast, Dassault Systemes, Eni, Essity, Intel, Merck, P&G, PepsiCo, Sanofi, STMicroelectronics, Vale

Ekskl. utbytte:

Avance Gas Holding

Ordinær generalforsamling:

Aasen Sparebank, ABG Sundal Collier Holding, Akastor, AMSC, Bergen Carbon Solutions, Europris, Goodtech, Kitron, Lifecare, Napatech, NorgesGruppen, Ocean GeoLoop, Orkla, Scatec, Selvaag Bolig, Soiltech, SpareBank 1 Sør-Norge, Thor Medical

Kilder: Trading Economics, Euronext, TDN Direkt, selskapene ,finansavisen

24 April – 2025