4 April – 2025

Images top

Dagens info 💰

Du har ikke et aktivt abonnement

Du må ha et aktivt abonnement av riktig type for å se denne siden. Dersom du mener dette er en feil, ta kontakt med oss.

Til din informasjon

Vi vil starte med å si at dette ikke er økonomisk rådgiving, men kun våre syn av markedet og hva vi tenker. Dette er basert på nyheter og ting vi fanger opp i markedet, og vi anbefaler ingen noen ting. Du bestemmer over dine egne handlinger og vurderinger.

Kurser

Råvarer

Valuta

I natt

Krypto

God morgen!

Bitcoin (BTC): Er $100 000 klar? XRP holder fast på $2, glemte Ethereum (ETH) $2000?

  • Bitcoin, som har vist tegn på stabilisering etter uker med nøling og uregelmessig handel, holder seg for tiden stabilt på $84 000. De etterlengtede tariffene har endelig blitt formelt innført, og eliminerer et betydelig lag med usikkerhet som hadde holdt markedene forsiktige.

Dette er et viktig skritt for Bitcoin, som eliminerer et enormt lag med risiko for eiendelen. Volum og momentum hadde tydelig avtatt på grunn av frykten for uventede regulatoriske sjokk, og Bitcoin fant det vanskelig å holde nivåer over sitt 200-dagers glidende gjennomsnitt. Men nå som risikohendelsen er over, ser det ut til at markedsaktørene gjenvinner tilliten, noe som kan bane vei for en ny bullish trend.

Teknisk sett fungerte den svarte 200 EMA som en pålitelig dynamisk støtte, og Bitcoin har kommet seg fra det. Den relative styrkeindeksen (RSI) forblir nøytral, noe som antyder at det er god plass for oppside. Det faktum at Bitcoin igjen nærmer seg en avgjørende motstandssone mellom $87 000 og $89 000, som indikeres av konvergensen av kort- og mellomsiktige glidende gjennomsnitt, er mer oppmuntrende.

Veien til sekssifrede kunne raskt åpnes ved et utbrudd her. De nylige grønne daglige søylene antyder akkumulering i stedet for distribusjon, men volumet er fortsatt litt dempet sammenlignet med den sprudlende novemberløpet. Det kan bare ta noen uker, ikke måneder, før Bitcoin tester sine rekorder på $100 000 på nytt hvis det bullish momentumet holder seg og det overvinner motstanden i dagene fremover.

XRP holder seg oppe
Ettersom den opprettholder det viktige prisnivået på $2 og til slutt stabiliserer rundt 200 EMA, viser XRP igjen sin motstandskraft. I følge prisens nylige oppførsel fungerer $2-merket som et teknisk og psykologisk anker og kan gi grunnlaget for en gjenoppretting på mellomtiden.
Siden eiendelens eksplosive økning i siste del av fjoråret, har 200 EMA vært et pålitelig nivå av støtte, og XRP har med suksess forsvart det på det daglige diagrammet til rundt $1,94. Det har historisk sett vært korte bullish-impulser etter hvert sprett fra dette nivået, og denne gangen er intet unntak.

På oppsiden er $2,27-området, som tilsvarer 50-dagers EMA og har fungert som motstand de siste ukene, et av de neste nivåene å holde øye med. Hvis XRP bryter over dette nivået, kan den bevege seg mot den synkende motstandslinjen, som har holdt tilbake aktivaets vekst siden januar og ligger rundt $2,60. Et effektivt brudd over denne trendlinjen kan indikere at den nåværende konsolideringsfasen nærmer seg slutten og at det kan være en potensiell reakselerasjon mot $3-merket.

En moderat, men jevn utvinning indikeres ved volumanalyse, med grønne daglige lys som gradvis vinner terreng. Når prisen holder et kritisk nivå like fast som XRP har gjort med $2, signaliserer denne typen lavvolatilitetsakkumulering ofte et utbrudd. I en større skala danner prisstrukturen til XRP for tiden en fallende kile, som er et historisk bullish mønster som ofte fører til oppover.

Selv om den generelle markedsretningen og makrousikkerheten fortsatt er viktige hensyn, er XRPs lokaliserte styrke rundt $2 et tegn på oksens tillit. En ny bullish fase kan nærme seg hvis XRP fortsetter å konsolidere seg over dette nivået og styrkes mot sonen $2,27-$2,60.

Ingen Ethereum-momentum
Ethereum viser nok en gang tegn på svakhet, med prisen som sliter med å opprettholde et oppadgående momentum nær $2000-merket. Selv med små gevinster i løpet av dagen, indikerer det generelle tekniske oppsettet at ETH fortsatt er langt fra å gjøre et betydelig comeback, langt mindre å nå sine tidligere høyder på rundt $3000.
I følge det nåværende daglige diagrammet har Ethereum vært i en nedadgående trend siden begynnelsen av mars, med lavere høyder og lavere nedturer som skaper en synkende kanal. Til $1 821 handles eiendelen betydelig under sin 50-dagers EMA og kjemper mot den avgjørende 26-dagers EMA (blå linje), som fortsatt er konvergerende med regionale pristopper. Denne konvergensen eskalerer det bearish momentumet ytterligere, og antyder en høyere sannsynlighet for avvisning ved disse motstandspunktene.

Okser vil neppe få trekkraft før ETH overvinner denne dynamiske motstanden og gjenvinner høyere terreng, som $2200-nivået. Røde lys dominerte de fleste handelsøktene, noe som tyder på avtagende kjøperinteresse i henhold til volumanalyse. Selv om den er nær 38, viser Relative Strength Index (RSI) bearish sentiment uten å treffe oversolgte nivåer som kan føre til et tilbakeslag.

Det større markedsmiljøet for ETH hjelper heller ikke. Ethereum er fortsatt stille og presterer dårlig i motsetning til Bitcoin og andre eiendeler, som har gjort forsøk på utvinning. ETH virker spesielt sårbar da kryptomarkedet er truet av makroøkonomiske problemer som internasjonale tariffer og tvetydige regulatoriske rammer.

Ethereum er langt fra $2000 og dens nedadgående trend indikerer at det kan fortsette å falle i fravær av en betydelig endring i volum eller investorsentiment. Hvis nøkkelstøttenivået, som er nær $1700, brytes, kan ETH teste den nedre grensen for sin synkende kanal på nytt med en potensiell målpris på $1600 eller mindre. Før de vurderer lange oppføringer, bør investorer utvise forsiktighet og holde øye med eventuelle indikasjoner på en reversering.

Asia

Asia-aksjer raser ytterligere på Trump-tollsatser; Japan, Australia begge på 8-måneders laveste nivå

Asiatiske aksjer økte kraftige tap på fredag ​​ettersom frykten for en global resesjon ble intensivert etter USAs president Donald Trumps kunngjøring om omfattende handelstariffer.

Japans Nikkei 225 førte til regionale nedganger og falt over 2,4 %, mens bredere markeder over hele Sør-Korea og Australia også trakk seg kraftig tilbake.

Aksjemarkedene i Kina, Hong Kong, Taiwan og Indonesia ble stengt på fredag ​​for respektive helligdager, noe som bidro til tynne handelsvolumer i regionen.

Fredagens salg fulgte etter en dyster sesjon på Wall Street, hvor store amerikanske indekser stupte.

S&P 500 falt 4,8 % torsdag, det største fallet på én dag på nesten fem år, mens teknologitunge NASDAQ Composite falt 6 %. De kraftige amerikanske tapene smittet over på asiatiske markeder, da handelsmenn forberedte seg på langvarig volatilitet.

Asia forbereder seg på økonomisk påvirkning fra Trumps aggressive tollsatser
Trumps tariffer inkluderte en generell toll på 10 % på all import, sammen med høyere målrettede avgifter på opptil 49 % for enkelte nasjoner.

Kina står nå overfor en kombinert 54% toll, med 20% toll allerede på plass.

Trumps aggressive handelsholdning har utløst bekymring for at globale forsyningskjeder – hvorav mange er sentrert i Asia – kan bli alvorlig forstyrret, noe som fører til lavere økonomisk vekst i eksportavhengige økonomier.

Kina, Japan og Sør-Korea, som regner USA blant sine beste eksportdestinasjoner, kan bli hardt rammet ettersom etterspørselen etter varene deres kan svekkes på grunn av høyere priser og gjengjeldende handelstiltak.

“Den gjensidige tariffen vil ramme Sørøst-asiatiske land, hvor mange kinesiske selskaper har satt opp produksjonshuber de siste årene for å eksportere til andre land inkludert USA,” sa UBS-analytikere i et notat.

Investorer er også bekymret for at anstrengte handelsforbindelser kan motvirke forretningsinvesteringer og tynge bedriftenes inntjening i hele regionen.

Både japanske og australske aksjemarkeder nådde 8 måneders laveste nivå
Japanske Nikkei falt nesten 3 % på fredag, etter å ha falt så mye som 5 % en dag tidligere. Indeksen var på det laveste nivået siden begynnelsen av august 2024.

TOPIX falt 3,5 %, og var på randen av å gå inn i et korreksjonsområde.

Tapene i Japan skyldtes også en sterkere yen, som tynger eksportørene.

Australias S&P/ASX 200 falt så mye som 2 % til et lavpunkt på åtte måneder.

Andre regionale markeder var også kraftig lavere. Singapores Straits Times-indeks tapte 2,8 prosent.

Futures for Indias Nifty 50 var 0,2 % lavere.

S. Koreas konstitusjonelle domstol avviser president Yoon; KOSPI nede
Sør-Koreas KOSPI falt 1,5 prosent.

Sør-Koreas konstitusjonelle domstol bekreftet fredag ​​enstemmig riksrett mot president Yoon Suk Yeol, og fjernet ham offisielt fra vervet.

Avgjørelsen følger Yoons kontroversielle erklæring om krigslov i desember 2024, som domstolen anså som et alvorlig brudd på grunnloven og et svik mot offentlig tillit.

Australia

Australia sier at amerikanske tollsatser «ikke handling av en venn», men utelukker gjensidige trekk

Australias statsminister Anthony Albanese sa torsdag at beslutningen fra USAs president Donald Trump om å innføre en toll på 10 % på sin allierte var «ikke en venns handling», men utelukket gjensidige tollsatser mot USA.

I kommentarer utenfor Det hvite hus, trakk Trump ut australsk storfekjøtt, som så en økning i eksporten til USA i fjor, og nådde 4 milliarder dollar midt i en nedgang i amerikansk storfekjøttproduksjon.

“De vil ikke ta noe av biffkjøttet vårt. De vil ikke ha det fordi de ikke vil at det skal påvirke bøndene deres, og du vet, jeg klandrer dem ikke, men vi gjør det samme akkurat nå,” sa Trump i en begivenhet i Rose Garden i Det hvite hus som kunngjorde toll på et bredt spekter av amerikanske handelspartnere.

Australia forbød amerikanske ferske biffprodukter i 2003 på grunn av påvisning av bovin spongiform encefalopati, ellers kjent som kugalskap, hos amerikansk storfe. BSE utgjør en risiko for menneskers helse og har aldri blitt påvist hos storfe i Australia.

Albanese sa at Trump ikke hadde forbudt Australia-biff, men at han hadde innført en toll på 10 % på alle australske varer som kommer inn i USA, tilsvarende den amerikanske grunntollen på all import, til tross for at amerikanske varer kommer inn tollfritt i Australia.

“(Trump)-administrasjonens tariffer har ingen basis i logikk, og de strider mot grunnlaget for våre to nasjoners partnerskap. Dette er ikke en venns handling,” sa Albanese til journalister.

Australia vil ikke pålegge gjensidige tariffer da dette vil øke prisene for australske husholdninger, la han til.

“Vi vil ikke bli med i et kappløp mot bunnen som fører til høyere priser og lavere vekst,” sa Albanese.

Australske aksjer falt 0,9 % og den lokale dollaren, en proxy for global risikosentiment, falt 0,5 % til 0,6269 dollar.

Australske tjenestemenn sa at landene i Indo-Stillehavsregionen var blant de hardest rammet av amerikanske tollsatser, og Albanese antydet at dette kan være til fordel for Kina.

Australia vil tilby økonomisk støtte til berørte eksportører for å hjelpe dem med å finne nye markeder, med et fond som tilbyr A$1 milliard ($627 millioner) i nullrentelån, og pålegge offentlige avdelinger å «kjøpe australsk».

President for National Farmers Federation, David Jochinke, sa at tollsatsene var et “skuffende skritt tilbake for nasjonene våre og for den globale økonomien”, men industrien ville seire fordi bøndene er “blant de minst subsidierte bøndene i verden”.

Eksporten til USA er mindre enn 5 % av Australias totale vareeksport, sammenlignet med én av fire eksportdollar som kommer fra handel med Kina.

Australsk stål- og aluminiumeksport er også underlagt amerikanske tollsatser på metallene som ble annonsert i mars, selv om forsendelsene til USA er en brøkdel av verdien av landets totale årlige eksport. Mindre tydelig er virkningen fra disse avgiftene på Australias gruvesektor, som forsyner mye av verdens jernmalm og andre metallproduserende råvarer.

Handelsminister Don Farrell sa at Australia åpner nye eksportmarkeder i India og Midtøsten, og vil forsøke å gjenopplive frihandelsforhandlinger med EU som hadde stoppet i fjor om tilgang for australsk storfekjøtt.

“Verden har endret seg,” sa han.

“Det er ingen tvil om at responsen på en rekke saker, det være seg handling på klimaendringer så vel som handelsspørsmål, vil påvirke den strategiske konkurransen som er her i regionen,” sa han.

Australia ville forsøke å forhandle med USA for å fjerne tollsatsene uten å ty til en mekanisme for konfliktløsning i de to landenes frihandelsavtale, sa han.

Midt i kampanjen for parlamentsvalget satt til 3. mai, kritiserte opposisjonslederen for Venstre, Peter Dutton, Albanese for ikke å vinne et tollfritak, og sa at Australia burde utnytte sine kritiske mineralforekomster og forsvarsalliansen for raskt å inngå en avtale med Trump.

“Dette er en dårlig dag for landet vårt,” sa Dutton.

Australia hadde brukt alle elementene i diplomatiet sitt, sa Albanese, inkludert å søke råd i går kveld over middag fra sportsstjernen Greg Norman, som spiller golf med Trump.

BEFFETT OVER BIOSIKKERHET

Forhandlinger for å unngå en toll stoppet over biff da Australia insisterte på at amerikansk kjøttimport skulle oppfylle deres biosikkerhetsstandarder, sa Albanese.

Biosikkerhet er ett av tre områder, sammen med subsidierte legemidler som senker helsekostnadene for australiere, og regler på amerikanske sosiale medieplattformer, reist av USA som handelshindringer som Australia ikke vil gå på akkord med, sa han til journalister.

New Zealands handelsminister Todd McClay sa at en toll på 10 % på landet, en stor eksportør av magert biff som brukes i amerikanske hamburgere, betyr at eksporten forblir konkurransedyktig på det amerikanske markedet, sammenlignet med nasjoner som rammes av høyere toll.

($1 = 1,5949 australske dollar)

USA

S&P 500 fikk sitt største fall på én dag siden 2020 etter at USAs president Donald Trump annonserte omfattende handelstariffer, noe som førte til frykt for en total handelskrig som kan resultere i en global resesjon.

Klokken 16:00 ET (21:00 GMT), blue-chip Dow Jones Industrial Average falt 1 679,4 poeng eller 4 %, referanseindeksen S&P 500 stupte med 4,8 %, og teknologitunge Nasdaq Composite falt 6 %.

Trump-tollsatser fører til kraftig salg
President Trump kunngjorde feiende nye tollsatser onsdag, og innførte en avgift på 10 % på all import og betydelig høyere satser for land som anses som «dårlige aktører».

Kina står overfor en ytterligere 34 % toll på toppen av de 20 % tollsatsene som allerede er på plass. Den europeiske union, Japan og andre vil se tollsatser som varierer fra 20 % til 49 %.

De brede tariffene trer i kraft 5. april, og de landspesifikke økningene starter 9. april.

Trump rettferdiggjorde tollsatsene ved å sitere urettferdig handelspraksis og valutamanipulasjon, og hevdet at disse tiltakene ville forynge amerikansk industri og redusere statsgjelden.

“U.S.A.s tollkunngjøring var mer haukisk enn forventet, spesielt for Europa og Kina, med priser på 20% og ~54%,” sa analytikere hos Barclays i et notat. “Selv om det kan være rom for forhandlinger og mange vendinger fremover, øker høye tariffer og langvarig usikkerhet resesjonsrisikoen. Sannsynligvis verre før det blir bedre for aksjer.”

Disse tollpolitikkene kan føre til at USAs bruttonasjonalprodukt får en hit på 10 % i andre kvartal 2025, sa sjeføkonom Carl Weinberg i høyfrekvent økonomi i et notat torsdag, som potensielt kan presse verdens største økonomi inn i en resesjon etter en spådd liten nedgang i første kvartal.

Weinberg estimerte at tariffer ville ta 741 milliarder dollar ut av amerikanske husholdningers realinntekter eller bedriftsoverskudd, eller mer hvis det fullt ut redegjøres for alle tollsatser på aluminium, stål og ikke-unntatt handel med Canada og Mexico.

UBS anslår at hvis disse tariffene forblir på plass, kan det reelle BNP synke med 1,5 til 2 prosentpoeng i 2025, mens inflasjonen kan nærme seg 5%.

Den sveitsiske banken uttaler at dette scenariet “har potensial til å betraktelig forverre vekstinflasjonsmiksen i USA og den globale økonomien i det kommende året.”

UBS-analytikere har satt et kortsiktig mål på 5300 for S&P 500, men advarte i et notat til kundene om at pågående tariffusikkerhet kan drive indeksen under 5000.

Tariffer kan ramme Apples nettofortjeneste med 14 % – Jefferies
En rekke av landets store selskaper har blitt hardt rammet av tollnyhetene, med Apple (NASDAQ:AAPL), ned 9%, et godt eksempel gitt den heftige tariffen på Kina – grunnlaget for mye av Apples produksjon.

Jefferies-analytikere advarte om at foreslåtte amerikanske tollsatser på kinesisk import kan påvirke Apples lønnsomhet betydelig, og anslår en potensiell reduksjon på 14 % i selskapets nettoresultat for regnskapsåret 2025 hvis det ikke gis et unntak.

Andelene til storselgere av importerte varer var blant de hardest rammet. Five Below (NASDAQ:FIVE), Dollar Tree (NASDAQ:DLTR) og Gap (NYSE:GAP), for eksempel, led alle tosifrede prosenttap.

Forhandlere ble også hardt rammet, med Nike (NYSE:NKE) og Walmart (NYSE:WMT) som sank etter at tariffer ble pålagt store produksjonshuber, inkludert Vietnam, Indonesia og Kina.
Tech-aksjer falt også i en generell risiko-av-stemning, med Nvidia (NASDAQ:NVDA) og Tesla (NASDAQ:TSLA) begge rundt henholdsvis mer enn 7 % og 5 %.

Arbeidsløshetskrav faller; Mars jobber rapporterer vevstoler
Antallet amerikanere som sender inn nye søknader om arbeidsledighetstrygd falt forrige uke, og falt 6000 for uken som endte 29. mars, noe som peker på fortsatt stabilitet i arbeidsmarkedet foran potensiell volatilitet fra importtariffer.

Private lønnslister, som ble utgitt på onsdag, overrasket til oppsiden, mens JOLTS-jobbåpninger skuffet tidligere i uken, og satte scenen for fredagens utgivelse av ikke-gårdslønnslister.

Når det er sagt, kan Federal Reserves beslutningstaking når det gjelder rentekutt nå være bestemt av virkningen på den amerikanske økonomien fra handelstariffer.

Federal Reserve-guvernør Adriana Kugler sa at det var “oppsiderisiko” for inflasjonen knyttet til Trumps politiske endringer.

Men disse tariffene vil sannsynligvis dempe veksten på kort sikt, øke markedsvolatiliteten og få Federal Reserve til å levere betydelige rentekutt senere i år, ifølge UBS.

Bankens basisscenario antar rentekutt på 75 til 100 basispunkter (bps) over resten av 2025.

Olje

Oljen er satt til den verste uken på måneder over Trumps nye tariffer

Oljeprisen falt ytterligere i tidlig handel med Asia på fredag, og var på vei til den verste uken på flere måneder over USAs president Donald Trumps nye tollsatser, noe som vekker bekymring for en global handelskrig som kan tynge oljeetterspørselen.

Brent-futures falt 31 cent, eller 0,4 %, til 69,83 dollar per fat innen 0157 GMT. U.S. West Texas Intermediate råoljefutures var ned 32 cent, eller 0,5 %, til $66,63. Brent var på vei mot sitt største ukentlige tap i prosent siden uken endte 14. oktober, og WTI siden uken endte 21. januar.

En avgjørelse fra Organisasjonen for oljeeksporterende land og deres allierte (OPEC+) for å øke den bearish-stemningen var en beslutning om å fremme planen deres for oljeproduksjonsøkninger, med organisasjonen nå som mål å returnere 411 000 fat per dag til markedet i mai, opp fra 135 000 bpd som opprinnelig planlagt.

“Dette bringer frem det forventede overskuddet som vi ser i oljemarkedet i år. Mer OPEC+-tilførsel bør oversettes til mer middels sur råolje og en bredere Brent-Dubai-spredning,” sa analytikere ved ING fredag. “Denne spredningen har hatt en uvanlig rabatt store deler av året.”

Begge referanseindeksene begynte å falle lavere siden Trumps pressekonferanse onsdag ettermiddag, som han kalte “Liberation Day” da han kunngjorde en 10% grunntoll på all import til USA og høyere toll på dusinvis av landets største handelspartnere.

Import av olje, gass og raffinerte produkter ble unntatt fra Trumps feiende nye tollsatser, men politikken kunne stimulere inflasjonen, bremse økonomisk vekst og intensivere handelskonflikter, og tynge oljeprisene.

Gull prisene

Gull avtar etter rekordhøye på grunn av en effekt av større salg

Gullprisene reduserte tapene på torsdag etter å ha falt over 2 % fra et rekordhøyt nivå, ettersom et bredere markedssalg utløst av USAs president Donald Trumps importtariffer infiserte bullionhandlere.

Spotgull falt 0,8 % til $3 108,55 ved 11:27 am EDT (1527 GMT) etter tidligere skalering til en rekordhøy $3 167,57.

Amerikanske gullfutures falt 1,1 % til $3 132,40.

Traders tilskrev nedgangen til noen fortjenestetaking og marginoppfordringer i andre aktivaklasser som sannsynligvis fikk investorer til å selge noen av gullbeholdningene sine for å dekke tap.

“Da markedet solgte seg ut på grunn av deleveraging-presset, var markedet på utkikk etter kjøpsmuligheter på fall,” sa Peter Grant, visepresident og senior metallstrateg i Zaner Metals.

“Folk solgte lønnsomme posisjoner for å dekke disse marginene, men jeg tror på lang sikt at de vil fortsette å lete etter trygge havn og gull er absolutt det.”

Trumps tariffer førte til et kraftig fall i finansmarkedene på grunn av bekymring for at de kunne dempe økonomisk vekst. [MKTS/GLOB]

Imidlertid så gullets samlede bane ut som intakt, med den trygge havn som har steget over $500 så langt i år. [GOL/ETF]

David Meger, direktør for metallhandel i High Ridge Futures, kalte gullets trekk “en tilbaketrekking eller retracement i en sidelengs til høyere trend”.

Sentralbanker forventes å bidra til å opprettholde gullrallyet i år med kjøp rettet mot ytterligere å diversifisere reservene bort fra dollaren på grunn av risiko som stammer fra Trumps politikk.

Men mens rallyets momentum kan presse prisene høyere i første halvår, kan en blanding av fysiske og finansielle markedsfaktorer presse gull innen utgangen av 2025, sa HSBC i et notat, som anslår prisene til gjennomsnittlig 3015 dollar.

Sølv falt 5,9 % til $32,01, det laveste siden 4. mars. Selv om det vanligvis følger gull, er sølv mer utsatt for større markedssvingninger med tanke på industrielle anvendelser

Det blir presset av etterspørselsbekymringer gitt det globale salget, sa Phillip Streible, markedsstrateg i Blue Line Futures.

Platina falt 3,1% til $952,80, og palladium tapte 3,5% til $935,61.

Europesike markedet

Tariffunngåere er blant overraskelseslysepunkter som sprer de europeiske markedene

Andeler av overraskende tollunngåere som farmasøytiske og drikkevarefirmaer og kursfølsomme aksjer som eiendom var blant de få som ga oppgang i Europa på torsdag, da frykten for en global resesjon fikk bredere markeder til å falle.

Den brede STOXX 600 falt til det laveste på to måneder og var sist ned 1,2 %, men amerikanske indeksfutures falt mer, rundt 3 %, da president Donald Trumps drastiske handelstariffer sendte investorer ut av aksjer inn i sikkerheten til obligasjoner og gull. [MKTS/GLOB]

Selve euroen brølte høyere, på vei mot sin største endagsoppgang på nesten et tiår, opp over 2,5 % på et tidspunkt til $1,1147, da investorer dumpet dollar.

Blant dysterheten i aksjeverdenen dukket det opp overraskende lyspunkter, spesielt i de sektorene der investorer hadde rustet seg for høye tariffer, men ikke så deres verste frykt materialisere seg.

Europeiske brennevinsprodusenter ble forventet å se høye tollsatser etter et innlegg på sosiale medier fra Trump forrige måned som antydet så mye. Etter at de unngikk en spesiell tøff behandling, steg imidlertid aksjene onsdag.

Diageo (LON:DGE) og Davide Campari (LON:0ROY) gikk opp over 2 %, og tok seg tilbake etter nylige fall.

“Omfanget av tariffer for brennevinsaksjer er mindre enn fryktet,” sa Citi-analytikere, og la til at markedene hadde forventet rundt 25% tariffer på sektoren.

Farmasøytiske produkter viste også fremgang. De britiske legemiddelprodusentene GSK og AstraZeneca (NASDAQ:AZN) steg hver over 1 % etter at Trump sparte farmasøytiske produkter fra omfattende gjensidige tariffer.

GlaxoSmithKline (NYSE:GSK) har en estimert 52 % inntektseksponering mot USA og AstraZeneca 40 %.

For å være sikker, sier analytikere at verken farma- eller brennevinsprodusenter er ute av skogen ennå, med potensiale for fremtidige ytterligere tariffkunngjøringer så vel som virkningen av det generelle slaget på vekst fra tariffer, men utsettelse vil hjelpe aksjer på kort sikt.

Andre sjeldne vinnere i Europa var tradisjonelle defensive sektorer, som eiendom opp 2,2%, satt for deres største daglige prosentvise økning siden midten av januar.

Eiendomsaksjer er følsomme for renter, og hastverket til sikkerhet for statsobligasjoner presset Tysklands 10-årige obligasjonsrente ned 7 basispunkter til det laveste på en måned. [GVD/EUR]

Den nest beste bransjeutøveren i Europa var forsyningsselskaper, opp 1,75 % på det høyeste siden 2008, og nyter godt av en fly-til-sikkerhet-effekt siden de er lite avhengige av verken import eller eksport.

I dag ville jeg

USAs president Donald Trump kunngjorde «gjensidige tollsatser» på mer enn 180 land og territorier onsdag.
De nye tollsatsene vil inkludere en toll på 20 % på varer importert fra EU, sammen med 10 % avgifter på varer som kommer fra Storbritannia.
Luksusvarer, biler og tyske produkter er blant de hardest rammet, mens det var en viss positivitet for regionale valutaer og europeiske legemidler torsdag.

Globale markeder, bedrifter og langvarige geopolitiske forhold ble kastet i uorden torsdag, dagen etter at USAs president Donald Trump kunngjorde sin tollpolitikk – og Europa ble ikke spart fra kaoset.

Den europeiske union har blitt rammet av 20 % toll, mens Storbritannia ble rammet med lavere 10 %, og drar fordel av det mer balanserte handelsforholdet i USA. Alle øyne vil nå rettes mot hvor langt politikerne vil gå i sitt svar, og hvor dypt konflikten kan eskalere.

De fleste analytikere er enige om at det fra et økonomisk perspektiv er få – eller kanskje ingen – vinnere fra den forventede nedgangen i veksten og brudd på handelsbånd.

Noen lyspunkter dukket likevel opp blant europeiske eiendeler på torsdag – så vel som noen dypt negative.

Luksusvarer
Europas Stoxx Luxury 10-indeks stengte 5,2 % lavere torsdag, den verste økten på nesten fire år, med Burberry
LVMH
og Gucci-eier Kering
all lidelse.

Luksusprodukter er direkte i skuddlinjen for Trumps gjensidige tariffer, ettersom de ofte produseres i Europa og eksporteres til staten.

I et notat torsdag sa analytikere ved Citi den tyske fottøyprodusenten Birkenstock
, det italienske motemerket Brunello Cucinelli
og den danske gullsmeden Pandora var blant sektornavnene med størst inntektseksponering mot Amerika, med USA som sto for 31 % til 47 % av selskapenes salg.

Luksuskonglomerat LVMH
, Gucci-eier Kering
og Cartier-forelder Richemont
også alle genererte minst 20% av salget i USA, bemerket Citi også.

Mat- og drikkeprodusenter
EU beskriver USA som en “hoveddestinasjon” for mat- og drikkeprodukter, som vin, øl, brennevin, sjokolade, ost og olivenolje.

“Våre sektorer er svært integrert over Atlanterhavet, og vår delte handel med brennevin støtter mange jobber på begge sider, på tvers av produksjon, distribusjon, oppdrett, detaljhandel og gjestfrihet,” sa handelsorganet Spirits Europe i en uttalelse torsdag. “Vi ønsker å sikre en retur til et miljø som støtter fortsatt vekst for både EU- og amerikanske produsenter.”

Salget av fransk vin og brennevin til USA forventes å falle med minst 20 % i USA som følge av nye tariffer, sa Gabriel Picard, styreleder i industrigruppen FEVS, til Frankrikes BFM TV sent onsdag.

Tyskland var EUs største eksportør av varer til USA i fjor. Det europeiske landet er hjemsted for noen av regionens største bilprodusenter, inkludert BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz og Porsche
— som alle nå er underlagt 25 % importtoll.

I et notat til kunder på torsdag sa Robin Winkler, sjeføkonom i Deutsche Bank Research, at det “ikke var tvil om at gårsdagens tariffkunngjøring … er dårlige nyheter for den tyske økonomien.”

“Den negative overraskelsen ligger imidlertid ikke så mye i den direkte tariffen,” sa han, og la merke til at markedene hadde ventet den gjensidige 20%-tariffen.

“Men de mye høyere amerikanske avgiftene på 50% eller mer på asiatisk import er en genuin overraskelse og innebærer et kraftigere globalt handelssjokk enn vi og de fleste observatører hadde forventet,” sa Winkler. “Indirekte er dette et negativt sjokk for Tyskland også.”

Tysklands føderale sammenslutning av grossister, utenrikshandel og tjenester (BGA) kritiserte Trumps gjensidige tariffer som «et frontalangrep på verdenshandelen» i en uttalelse torsdag.

“Med drastiske tolløkninger for mer enn 100 handelspartnere, kaster den amerikanske presidenten verden inn i en åpen handelskrig med en amerikansk brexit,” sa BGA-president Dirk Jandura i en e-postmelding. “Jeg antar at konflikten vil påvirke vår økonomiske vekst betydelig. Jo lengre tid det tar, jo mer smertefullt vil det være for alle, inkludert USA.”

Detaljhandel
En rekke forhandlere som selger klær, sko, husholdningsartikler, elektronikk og mer, har globale forsyningskjeder basert i Asia. Sør- og sørøstasiatiske land inkludert Kambodsja, Vietnam, Indonesia, Bangladesh og Sri Lanka er fullpakket med fabrikker som produserer plagg og produkter for selskaper som H&M og Adidas
– og ble kontroversielt rammet med noen av de høyeste ratene blant de nylig annonserte amerikanske gjensidige tarifferne, mange oppover 40 %.

“For mange eksportører er [nye tariffer] forskjellen mellom overskudd og tap. Bedrifter må se grundig på om de kan fortsette å betjene amerikanske kunder lønnsomt – og hvis de ikke kan det, må de konsentrere seg om nye, mer vennlige markeder, kanskje der handelsavtaler allerede eksisterer, og om nødvendig diversifisere produksjonen til andre produkter,” sa Ian Worth, Customs Director, i Van Worth, i e-post. kommentarer.

“Tiltaket for å kreve tariffer på eksporttidspunktet – i motsetning til ved ankomst til USA – har potensial til å forårsake en rekke problemer,” la Worth til.

Frakt
Logistikk- og shippingfirmaer knyttet til helsen til den globale økonomien vil føle virkningen midt i utbredte prognoser om en belastning på økonomisk vekst og handel.

Den danske shippinggiganten Maersk sa torsdag at tariffplanen annonsert av Det hvite hus vil føre til mer forsiktighet blant kundene i et mer skjørt økonomisk miljø.

“I sin nåværende form er [tollsatser] tydeligvis ikke gode nyheter for global økonomi, stabilitet og handel,” sa selskapet i en uttalelse.

Aksjene til europeiske shipping- og logistikkfirmaer var stort sett lavere torsdag, med Maersk ned 9,5 %, Hapag-Lloyd falt 9 % og DSV falt 5,2 %.

Banker
Bankene var en av Europas dårligst presterende sektorer torsdag, med den regionale Stoxx Banking-indeksen som stupte 5,53 % – som markerer det skarpeste salget på to år.

Denne sektoren er også følsom for en nedgang i global vekst og frykt for potensielle resesjoner eller en omfattende handelskrig.

Den britiske banken Standard Chartered
, som har høy eksponering mot Asia, falt 13,3 %. Global juggernaut HSBC
falt 8,9 prosent.

Biler
Trumps 25%-toll på utenlandsk bilimport trådte i kraft torsdag, noe som fikk mange av verdens største bilselskaper til å forlenge de siste tapene.

Tysklands Volkswagen
, Mercedes-Benz Group og BMW
handlet rundt 4 % lavere torsdag ettermiddag, mens Milano-noterte Stellantis

  • som eier kjente navn inkludert Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler og Peugeot – falt 8%.

En eskalerende global handelskrig forventes å ha en dyp innvirkning på bilindustrien, spesielt gitt den høye globaliseringen av forsyningskjeder og den store avhengigheten av produksjonsoperasjoner over hele Nord-Amerika, spesielt Mexico.

Regionale valutaer
Europeiske valutaer var en av de få aktivaklassene i regionen som økte torsdag. Euroen
og det britiske pundet
rørte ved seks måneders høyder, mens sveitsiske franc
steg til sitt høyeste nivå mot dollaren siden midten av oktober.

Før Trumps såkalte kunngjøring av tariffer for frigjøringsdagen, fortalte markedsovervåkere CNBC at euroen og pundet kunne se oppsiden ettersom nye amerikanske importavgifter trådte i kraft.

I et notat torsdag morgen sa Jordan Rochester, sjef for FICC-strategi i Mizuho EMEA, at han så euroen hoppe så høyt som $1,12 på kort sikt. Innen 15.00 i London torsdag, hadde den økt 2,2 % for å handles til 1,108 dollar.

“Net-net FX jager realyield-likevekten som antyder EUR/USD til 1,11 eller faktisk 1,12. Vår årsavslutningsprognose, men i dette tempoet kommer den neste uke,” sa Rochester i torsdagens notat.

Imidlertid la han til at det var “en grense for USD-salget på et tidspunkt,” og spådde at euroen kunne begynne å selge seg ut hvis den krysset $1,11-terskelen innen fredag.

Legemidler
Medisiner og farmasøytiske produkter er en av EUs største eksportvarer til USA. Industrien ble gitt utsettelse fra Trumps omfattende gjensidige tariffer på onsdag – men lederen i Det hvite hus sa at farma, blant andre industrier, kan bli utsatt for en etterforskning som til slutt kan føre til toll.

Europas Stoxx Pharmaceuticals and Biotechnology-indeks var 0,47 % lavere torsdag, med britiske spillere GSK
og AstraZeneca
økte henholdsvis 2,2 % og 1 %. Den danske giganten Novo Nordisk falt 2 prosent.

Verktøy
Europas nytteaksjer førte til oppgang torsdag, og trosset et bredere markedssalg da investorer reagerte på Trumps omfattende tariffer.

Utilities-aksjer, som tradisjonelt er et defensivt spill i tider med markedsuro, steg mer enn 3 % torsdag. Frankrike-baserte Engie og spanske Iberdrola var blant sektorens beste prestasjoner, begge opp med mer enn 2 %, med sistnevnte som nådde en ny topp i 52 uker.

Begynner å se på flere case nå

Jeg tar inn MPCC men 1/3 inn i porteføljen kurs 18.80

Jeg tar inne resten av MPCC at open 15kr ish

Jeg tar inn AKSO at open 33kr ish

Jeg tar inn aker BP at open 230 kr ish

Jeg tar inn TGS at open 86 kr ish

Jeg tar inn var at open 31 kr ish

Jeg ser mer og mer på kjernekraft.. Cameco.com

KOA har begynt å røre på seg.. holder den til 4,5

Husk dette er våre tanker og meninger og ikke noen form for råd.

  • MPCC Kjøpt inn 18.80
  • Argeo = solgt 50% 4kr – Kjøpte tilbake 50% på 3,75
  • NHY ville jeg holdt – Selger
  • Gogl  -Solgt 50% 103kr solgt siste post på 140
  • Tgs Solgt
  • PGS Solgt
  • EQNR: Solgt
  • Var: Solgt
  • Yar: Solgt
  • KOG: Solgt
  • Kahoot: villle holdt meg unna
  • Sas: Solgt
  • Akso: holdt
  • Nel: ville jeg KJØPT (long case)
  • KOA: sett litt nærmere på denne nå -KOA kjøpt 10%1,54 + 10% 1,52
  • 2020 Solgt: solgt
  • Pareto Bank, -solgt
  •  ABG Sundal Collier, -solgt
  •  SpareBank 1 SR-Bank, -solgt
  • Gjensidige- solgt
  • Dnb -solgt
  • storebrand-solgt
  • LSG-solgt
  • Mowi : solgt
  • Salme-solgt
  • Salm-solgt
  • Auss -solgt
  • Alt av fisk: Selger ut samtlige

Dette skjer i dag

Resultat pr. 4. kv.:

Aker, Aker Solutions, DOF Group, Elmera Group, Odfjell, Sea1 Offshore

Makro:

India: PMI tjenester mars endelig, kl. 07.00

Sveits: Arbeidsledighet mars, kl. 07.45

Sverige: Inflasjon mars, kl. 08.00

Tyskland: Industriordrer februar, kl. 08.00

Frankrike: Industriproduksjon februar, kl. 08.45

Spania: Industriproduksjon februar, kl. 09.00

Italia: Detaljhandel februar, kl. 10.00

Canada: Arbeidsledighet mars, kl. 14.30

USA: Non-farm payrolls mars, kl. 14.30

USA: Arbeidsledighet mars, kl. 14.30

Annet:

Norwegian: Trafikktall mars, kl. 08.00

Torghatten Aqua: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 09.00

Baker Hughes: Riggtelling, kl. 19.00

FAO: Matprisindeks mars, kl. 10.00

USA: Fed-sjef Powell tale, kl. 17.25

Ekskl. utbytte:

Pareto Bank

Kilder: Trading Economics, Euronext, TDN Direkt, selskapene ,finansavisen

4 April – 2025