Dagens info 💰
Du har ikke et aktivt abonnement
Du må ha et aktivt abonnement av riktig type for å se denne siden. Dersom du mener dette er en feil, ta kontakt med oss.

Til din informasjon
Vi vil starte med å si at dette ikke er økonomisk rådgiving, men kun våre syn av markedet og hva vi tenker. Dette er basert på nyheter og ting vi fanger opp i markedet, og vi anbefaler ingen noen ting. Du bestemmer over dine egne handlinger og vurderinger.
Kurser
Råvarer
Valuta
Innhold
I natt
Krypto

God morgen!
Er Bitcoin (BTC) på vei mot $72 000? Dogecoin (DOGE) Kritisk støtte for pristreff, Shiba Inus (SHIB) hvaler tar kontroll?
Selv om teknisk og makroøkonomisk press begynner å bygge seg, har Bitcoin opprettholdt nøkkelnivåer. Etter flere mislykkede forsøk på å bryte over 200 EMA, som ligger rundt $85.344, viser Bitcoin for øyeblikket svakhetstegn på $82.870. En utflatende RSI og et innsnevret område mellom kortsiktige glidende gjennomsnitt påvirker eiendelen, noe som tyder på at tradere blir mer usikre. Resultatet i helgen var relativt flatt, men mandag kan det være noe volatilitet.
Markedet forbereder seg på at USA skal innføre nye handelstariffer, som forventes å legge mer belastning på risikoaktiva og internasjonale aksjer. Ettersom handelsspenningene øker, kan investorer søke tryggere havn, noe som kan føre til kapitalutstrømning fra Bitcoin, som ofte blir sett på som et spekulativt kjøretøy i usikre tider. I tilfelle salgspresset øker, kan Bitcoin miste støtte ved $82.000, noe som åpner veien for $78.000.
Bjørner kan målrette mot $72 000-sonen, en psykologisk betydelig terskel og tidligere konsolideringsområde, hvis dette nivået også bryter. Dette nivået av sammenbrudd vil representere en av de bratteste korreksjonene i Bitcoins historie, og representere et nesten 15% fall fra dagens priser. Det er indikasjoner på svakhet i volum også.
Det har blitt reist tvil om bærekraften til ethvert tilbakeslag på kort sikt fordi nylig kjøpsaktivitet ikke har blitt ledsaget av sterk volumstøtte til tross for tidligere økninger. RSI er for øyeblikket på 44, noe som indikerer at det kan være plass til en nedgang til før oversolgte forhold er nådd.
Dogecoin på vei til siste støtte
Dogecoin, som har problemer med å holde seg over $0,16-terskelen, viser flere og flere tegn på svakhet. Til tross for et generelt stabilt marked, har ikke meme-mynten vært i stand til å få gjennomslag, og alle indikatorer tyder nå på at støttenivået på $0,14 – det siste meningsfulle forsvarsnivået for DOGE før flere ulemper kan oppstå – sannsynligvis vil bli testet på nytt.
På $0,1646 viser DOGE for tiden en vedvarende nedadgående trend siden toppen i februar, etter å ha falt mer enn 2,5% det siste døgnet. Eiendelen har gjentatte ganger blitt avvist på motstandsnivået på $0,20, men den har aldri vært i stand til å bryte gjennom og opprettholde et meningsfullt rally. Momentum er umiskjennelig til fordel for selgere ettersom volum falmer og RSI-indikatorer nærmer seg oversolgt territorium.
Mer betydelig, Dogecoin fungerer nå som motstand i stedet for støtte etter å ha brutt under både 50-dagers og 100-dagers EMAs. 200 EMA, som ofte brukes som en trendbekreftelseslinje, er fortsatt betydelig over dagens pris på $0,22, noe som støtter de generelle bearish-utsiktene. De tre støttenivåene på $0,20, $0,17 og $0,14 som er angitt på diagrammet er nå avgjørende. De to første er for tiden under mye press eller har allerede blitt kompromittert.
Etter hvert som kortsiktige eieres tillit avtar, kan eiendelen se akselerert salg hvis $0,14-nivået brytes. I løpet av de neste dagene bør tradere og investorer overvåke volumtrender og det generelle sentimentet rundt kryptovalutaer nøye. Dogecoin kan gå inn i ukjent bearish territorium hvis den ikke ser en sterk tilbakegang.
Shiba Inu gir opp
Shiba Inus pris handles for øyeblikket til rundt $0,00001210, en 1,94% daglig nedgang, og den er fortsatt farlig nær viktige støttenivåer. Det meme-baserte tokenet viser tegn på svakhet, men data på kjeden tyder på at en liten gruppe mektige holdere eller hvaler kan ha nøkkelen til fremtiden. Teknisk sett er SHIB fortsatt i en nedadgående trend og handles under sine kraftige motstand 50, 100 og 200 EMA-linjer.
Etter flere tester siden begynnelsen av mars, er den neste åpenbare støtten på rundt $0,000011. Hvis dette nivået brytes, kan det være en bratt nedgang mot ukjent territorium nær $0,000010. Det lave og primært røde volumet indikerer fall i interessen og økt salgspress. Et lettelsesprett kan utløses av at Relative Strength Index (RSI) nærmer seg oversolgt territorium igjen på ca. 40,5.
Det scenariet vil neppe skje med mindre det er en økning i kjøpsaktiviteten. Shiba Inus kjedeaktivitet er der den sanne kraftdynamikken finnes. Ifølge data inneholder et lite antall hvaladresser mer enn 70 % av SHIBs hele forsyning, noe som utgjør en alvorlig risiko. SHIB kan oppleve en likviditetskrise hvis disse hvalene begynner å losse, noe som raskt vil presse prisen ned.
På den annen side kan en kraftig nedgang unngås dersom hval samler seg eller stagnerer. Spesielt i Shibarium-økosystemet er SHIBs hengivne fellesskap og bruksutvikling dets sterkeste sider. Men SHIB vil fortsette å være sårbar for brå volatilitet inntil hvaldominansen avtar og bredere adopsjon utvider holderbasen.

Asia
Asia aksjer synke; Kina og Japan leder tap etter hvert som Trumps handelskrig intensiveres
Asiatiske aksjer falt ytterligere på mandag da et bredt markedssalg ble dypere midt i en eskalerende global handelskrig utløst av USAs president Donald Trumps omfattende tollkunngjøring forrige uke.
Aksjer i Japan, Kina og Hong Kong førte til regionale fall, mens bredere markeder over hele Sør-Korea, Singapore og Australia også trakk seg kraftig tilbake.
Mandagens salg fulgte en dyster sesjon på Wall Street fredag, hvor store amerikanske indekser stupte. De fleste asiatiske aksjer led ukentlige tap.
Futures på amerikanske aksjeindekser falt også kraftig i asiatisk handel på mandag, noe som førte til frykt for at markedene vil være vitne til nok en “svart mandag” – som sett i 1987 – da markeder rundt om i verden krasjet.
Globale markeder rasler mens Trumps handelskrig eskalerer
Trumps tariffer som ble kunngjort 2. april, inkluderte en generell toll på 10 % på all import, sammen med høyere målrettede avgifter på opptil 49 % for enkelte nasjoner.
Kina står nå overfor en kombinert toll på 54 %, med toll på 20 % allerede på plass.
Beijing tok også gjengjeldelse med en toll på 34 % på et bredt spekter av amerikansk import, inkludert landbruksprodukter, energivarer og viktige teknologiske komponenter.
I mellomtiden sa president Trump søndag at hans nye tollsatser er den eneste måten å fikse store handelsunderskudd med Kina og EU, og erklærte at tollsatsene vil forbli på plass.
Tatt-for-tat-tariffer har raslet globale markeder og skapt frykt for en dypere nedgang i global handel.
Kina, Japan og Sør-Korea, som regner USA blant sine beste eksportdestinasjoner, kan bli hardt rammet ettersom etterspørselen etter varene deres kan svekkes på grunn av høyere priser og gjengjeldende handelstiltak.
Japan når 17 mnd laveste, Kina når 6 mnd laveste, Australia på 1 års laveste
Japans Nikkei 225-indeks falt så mye som 9 % på mandag, og nådde sitt laveste nivå siden begynnelsen av november 2023. Indeksen handlet 6,5 % lavere fra 02:25 GMT.
Japans bredere TOPIX-indeks falt også mer enn 8 %.
Australias S&P/ASX 200 falt så mye som 6,5 % for å nå det laveste i ett år på mandag.
I Kina falt Shanghai Shenzhen CSI 300-indeksen nesten 6 %, mens Shanghai Composite også falt 6 %. Begge indeksene nådde sitt laveste nivå siden slutten av september 2024.
Hong Kongs Hang Seng-indeks stupte mer enn 9 % til det laveste nivået siden begynnelsen av februar
Andre regionale markeder var også kraftig lavere.
Singapores Straits Times Index falt 7 %, mens Filippinernes PSEi Composite tapte 4 %.
Futures for Indias Nifty 50 falt mer enn 1 % på mandag.


Australia
Australia er ikke immun mot tollsatser; se etter RBA-rentekutt: Kasserer Chalmers
Den australske kassereren Jim Chalmers advarte mandag om at landets økonomi er sårbar for de negative effektene av eskalerende globale handelsspenninger, som stammer fra nylige amerikanske tollhandlinger.
Han indikerte at denne utviklingen kan få Reserve Bank of Australia (RBA) til å vurdere flere rentekutt i år for å støtte økonomisk stabilitet.
Chalmers fremhevet at den bredere skaden stammer fra den forventede nedgangen i både den amerikanske og kinesiske økonomien, utløst av den globale handelskrigen som følge av den amerikanske tollpolitikken.
Tariffene inkluderer en generell toll på 10 % på all import til USA, med høyere satser på opptil 49 % for utvalgte nasjoner. Australia står overfor 15 % toll på varer som vin, biff og litium, som er nøkkeleksporten til USA.
Han sa at omstendighetene kan få RBA til å senke renten med så mye som 50 basispunkter i mai, selv om han nektet å spekulere i forkant av sentralbankens beslutning.
Chalmers sa at nedgangen i den australske dollarens AUD/USD-par, som falt under 60 amerikanske cent for første gang siden COVID-19-pandemien, skyldtes forsterkede forventninger om flere RBA-rentekutt i år.

USA
Amerikanske aksjefutures faller med 5 %, Wall St frykter nok en «Black Monday» på Trump-tariffer
U.S.A. aksjeindeksfutures stupte søndag kveld etter at Wall Street så sitt bratteste to-dagers fall på mer enn fem år etter president Donald Trumps kunngjøring om omfattende handelstariffer, som drev lavkonjunkturfrykt og møtte gjengjeldelse fra viktige handelspartnere.
President Trump sa søndag at hans nye tollsatser er den eneste måten å fikse store handelsunderskudd med Kina og EU, og erklærte at pliktene vil forbli på plass.
Investorer var bekymret for at Wall Street kunne registrere den verste nedgangen på én dag siden “Black Monday” i 1987, da markeder rundt om i verden krasjet på grunn av økt risikoaversjon.
S&P 500 Futures falt 4,5 % til 4 892,25 poeng, mens Nasdaq 100 Futures falt 5,5 % til 16 587,0 poeng innen 20:02 ET (00:02 GMT).
Trump-tollsatser eskalerer handelskrig; Kina gjengjelder, EU søker enhet
President Donald Trump kunngjorde i forrige uke implementeringen av en 10% universell importtoll, som trådte i kraft 5. april, med ytterligere høyere tollsatser på store handelspartnere, inkludert Kina, Vietnam, Japan og EU, som skal tre i kraft 9. april.
Som svar på de amerikanske tollsatsene har Kina innført tilsvarende 34% toll på amerikanske varer, noe som forsterker handelskonflikten ytterligere.
Den europeiske union søker også enhet blant sine medlemsland for å formulere et koordinert svar, som potensielt kan føre til ytterligere gjengjeldelsestiltak.
Denne utviklingen har økt frykten for en global handelskrig, med betydelige implikasjoner for internasjonal handel og økonomisk stabilitet.
Amerikanske aksjer registrerte den bratteste 2-dagers nedgangen siden COVID-pandemien
Kunngjøringen har ført til et betydelig salg i globale finansmarkeder.
S&P 500 stupte 6 % på fredag, og tapte mer enn 10 % i de to siste øktene i forrige uke etter Trumps kunngjøring onsdag.
Nasdaq Composite falt også 6 % fredag i forrige uke, og falt mer enn 11 % for torsdag-fredag.
Dow Jones Industrial Average falt også mer enn 9 % i de to siste øktene i forrige uke, og gikk inn i korreksjonsområdet.
Det to dager lange stupet markerer det bratteste fallet siden utbruddet av COVID-19-pandemien i mars 2020.
Forrige uke økte JPMorgan sannsynligheten for en global resesjon i år til 60 %, fra tidligere 40 %, drevet av det sannsynlige økonomiske sjokket.
Til tross for økende bekymringer, avviste finansminister Scott Bessent frykten for en truende resesjon i et intervju på NBC News.
På fredag vurderte investorer mars månedlige lønnsdata, som kom inn på 228 000, et hopp fra de reviderte nedre 117 000 i februar.
I mellomtiden uttalte Federal Reserve-formann Jerome Powell fredag at det ikke haster for Fed å endre rentene, spesielt ettersom Trump-administrasjonens handelspolitikk forventes å presse inflasjonen høyere samtidig som den demper økonomisk vekst.

Olje
Oljen faller ytterligere ettersom handelsspenninger mellom USA og Kina gir frykt for lavkonjunktur
Oljeprisen falt mer enn 3 % på mandag, og forlenget forrige ukes tap, ettersom eskalerende handelsspenninger mellom USA og Kina skapte frykten for en resesjon som ville redusere etterspørselen etter råolje.
Brent-futures falt $1,41, eller 2,15%, til $64,17 per fat ved 0514 GMT, mens US West Texas Intermediate-råoljefutures tapte $1,35, eller 2,18%, til $60,64. På den lave økten var begge referanseindeksene ned over 3 % og nådde de laveste nivåene siden april 2021.
Oljen stupte 7 prosent på fredag da Kina økte tollsatsene på amerikanske varer, og eskalerte en handelskrig som har ført til at investorer priset inn en høyere sannsynlighet for resesjon. Forrige uke tapte Brent 10,9 %, mens WTI falt 10,6 %.
“Det er vanskelig å se et gulv for råolje med mindre panikken i markedene avtar, og det er vanskelig å se at det skjer med mindre Trump sier noe for å stoppe snøballfrykten over en global handelskrig og resesjon,” sa Vandana Hari, grunnlegger av oljemarkedsanalyseleverandøren Vanda (NASDAQ:VNDA) Insights.
Som svar på USAs president Donald Trumps tollsatser sa Kina fredag at de ville pålegge amerikanske varer ytterligere avgifter på 34 %, noe som bekrefter investorens frykt for at en fullverdig global handelskrig er i gang.
Import av olje, gass og raffinerte produkter ble gitt unntak fra Trumps feiende nye tollsatser, men politikken kunne stimulere inflasjonen, bremse økonomisk vekst og intensivere handelskonflikter, og tynge oljeprisen.
Federal Reserve-sjef Jerome Powell sa fredag at Trumps nye tariffer er “større enn forventet”, og det økonomiske nedfallet inkludert høyere inflasjon og lavere vekst vil sannsynligvis også være det.
For å øke det nedadgående momentumet bestemte Organisasjonen for oljeeksporterende land og allierte (OPEC+) å fremme planer for produksjonsøkninger. Konsernet har nå som mål å returnere 411 000 fat per dag (bpd) til markedet i mai, opp fra tidligere planlagte 135 000 bpd.
“Denne potensielle tilstrømningen av tilbud, reversering av kutt opprettholdt de siste to årene, representerer et stort skifte i markedsdynamikken og fungerer som en betydelig motvind for prisene,” sa Sugandha Sachdeva, grunnlegger av SS WealthStreet, et New Delhi-basert analysefirma.
I løpet av helgen understreket de øverste OPEC+-ministrene behovet for full overholdelse av oljeproduksjonsmålene og ba overprodusenter sende inn planer innen 15. april for å kompensere for å pumpe for mye.
På den geopolitiske fronten avviste Iran søndag USAs krav om å holde direkte atomforhandlinger eller møte streik. Russland hevdet å ha fanget Basivka i Ukrainas Sumy-region og sa at styrkene deres angrep flere nærliggende bosetninger.

Gull prisene
Er gull og sølv kointegrert etter å ha fulgt en lignende bane?
Mens gull og sølv har vist en stort sett lik prisbane de siste tretti årene, hevder Bank of America-analytikere at forholdet deres ikke er konsekvent kointegrert, noe som betyr at en pålitelig handelsstrategi for gjennomsnittlig tilbakevending mellom de to generelt ikke er levedyktig.
“Gull og sølv har stort sett fulgt en lignende bane de siste tre tiårene, selv om hoveddriverne for deres ytelse kan være forskjellige,” bemerker BofA.
Imidlertid avslører bankens analyse, som bruker “rullende regresjoner på et femårig vindu med daglige resultatdata,” at “bare 20 % av tiden” viser gull-sølv-paret kointegrasjon.
Denne knappheten på kointegrasjon får BofA til å konkludere med at “gull-sølv-paret aldri klarer seg” for deres foretrukne spredningsverdistrategi.
Interessant nok fant BofA at kointegrasjon mellom gull og sølv har en tendens til å dukke opp i perioder med økt markedsuro og usikkerhet.
Disse episodene sies å inkludere den asiatiske markedskrisen i 1997, Dot-com-boblen i 2002, oppkjøringen til den store finanskrisen 2007-2008 og desember 2015 – 2016.
“Det er intuitivt at begge edle metaller kan spille en rolle som trygg havn i perioder med markedsforstyrrelser, og i slike tider er kointegrasjonstesten for paret faktisk positiv,” forklarer BofA.
Imidlertid har nylige markedsforstyrrelser, som COVID, Russland-Ukraina-krigen, så vel som det nylige presidentvalget, ikke resultert i gull-sølv-kointegrering, ifølge banken.
BofA tilskriver denne frakoblingen til de forskjellige faktorene som driver etterspørselen etter hvert metall. “Den nylige markedsuroen førte ikke til gull-sølv betyr tilbakevending,” sier de.
Spesifikt fremhever BofA de prisufølsomme sentralbankkjøpene som en primær driver for gullets nylige rally, drevet av geopolitiske bekymringer snarere enn tradisjonell inflasjon eller realavkastningsfaktorer.
Sølv, på den annen side, er “vanskeligere å lagre og drives i stedet av industriell etterspørsel.”
Som konklusjon, mens BofA forblir bullish på gull, fraråder de å ta posisjoner på gull-sølv-spreader, og sier at “vi ser ingen bevis for gjennomsnittlig tilbakevending som dukker opp i gull-sølv-paret. Faktisk har de to metallene sjelden blitt kointegrert, og forholdet deres har blitt ytterligere frakoblet nylig.”

Europesike markedet
Aksjer faller igjen etter at Kina skyter tilbake i handelskrig med toll på amerikanske varer
De globale aksjemarkedene stupte ytterligere fredag etter at Kina sa at de ville slå tilbake mot USAs president Donald Trump med ytterligere tollsatser på 34 % på amerikanske varer, og eskalerte en handelskrig som har raslet investorer og matet frykten for en kommende resesjon.
Handelskrigen har ført til de største markedstapene siden pandemien.
Nasdaq Composites skli bekreftet et bjørnemarked for den teknologitunge indeksen, sammenlignet med rekordhøyden på 20 173,89 den 16. desember. I mellomtiden bekreftet Dow Jones Industrial Average en korreksjon til rekordhøyden på 45 014,04 den 4. desember.
For å intensivere avstanden mellom verdens to største økonomier, kunngjorde Beijing også kontroller på eksporten av noen sjeldne jordarter, mens Trump også doblet seg, og lovet ikke å endre kurs.
Kina la til 11 amerikanske organer til listen over “upålitelige enheter”, som gjør at Beijing kan ta straffehandlinger mot utenlandske enheter, inkludert firmaer knyttet til våpensalg til demokratisk styrt Taiwan, som Kina hevder som en del av sitt territorium.
Andre berørte nasjoner som Canada har også forberedt gjengjeldelse i en økende handelskrig etter at Trump hevet amerikanske tollbarrierer til de høyeste nivåene på mer enn et århundre, noe som førte til et stupe i verdens finansmarkeder.
For uken falt S&P 500 9,08 %, Nasdaq falt 10,02 % og Dow falt 7,86 %. Russell 2000 Small Cap Index falt 9,70 %.
Investeringsbanken J.P. Morgan estimerte en 60 % sjanse for at den globale økonomien går inn i en resesjon ved årsskiftet, opp fra 40 % tidligere.
“Dette er betydelig og vil neppe være over, derav de negative markedsreaksjonene,” sa Stephane Ekolo, Market & Equity Strategist, Tradition, London. “Investorer er redde for en ‘meit for tat’ handelskrigssituasjon.”
Den republikanske amerikanske senatoren Ted Cruz, en trofast Trump-tilhenger, advarte fredag om at tollsatsene kan utgjøre «enorm risiko» for den amerikanske økonomien og for republikanernes politiske formuer.
“Effekten av dette er billioner av dollar i økte skatter på amerikanske forbrukere,” sa han på sin podcast.
Cruz sa at han er håpefull om at Trump vil bruke tollsatsene som løftestang for å overbevise andre land om å senke sine egne handelsbarrierer, et resultat han sa han ville applaudere. Men han advarte om at en langvarig handelskrig ville være et “forferdelig utfall” for amerikanere.
Cruz fikk imidlertid en mulighet tidligere denne uken til å registrere sin motstand mot Trumps handelspolitikk da det amerikanske senatet vedtok lovgivning som ville avslutte nye tollsatser på Canada. Cruz stemte i mindretall for å stille med presidenten.
Etter hvert som markedssalget økte, var Trump stort sett ute av offentlig syn på golfbanen sin, hvor han sendte flere trassige sosiale medier-meldinger som garanterte seier for den amerikanske økonomien.
Etter at han kom tilbake til boligen i Florida i Mar-a-Lago like før klokken 16.00, sa personalet i Det hvite hus pressen at de ikke skulle forvente at Trump skulle gjøre noen offentlige opptredener resten av dagen.
Federal Reserve-leder Jerome Powell fortalte på en forretningsjournalistkonferanse fredag at tollsatsene var «større enn forventet» og økte risikoen for både høyere inflasjon og lavere vekst.
Fed kan vente på mer data for å bestemme hvordan pengepolitikken skal reagere, men den vil fokusere på å holde inflasjonsforventningene forankret dersom Trumps tariffer utløste mer vedvarende prispress, sa Powell.
Han tok ikke direkte opp salg av amerikanske aksjer, men erkjente at usikkerhet hadde stoppet forretningsbeslutninger.
“Folk er rettferdige, de bare venter på klarhet,” sa Powell. “Jeg kan ikke fortelle deg når det vil gå over, men du vet, til slutt vil det gå over.”
Rett før Powell snakket sa Trump i et Truth Social-innlegg at det var den «perfekte tiden» for Fed å kutte renten. “KUT RENTENE, JEROME, OG SLUTT Å SPILLE POLITIKKK!” skrev Trump.
GLOBALE EFFEKTER
Trumps team har karakterisert markedsturbulensen som en justering som ville vise seg å være fordelaktig i det lange løp.
I et intervju med den konservative vert Tucker Carlson utgitt på fredag, hevdet USAs finansminister Scott Bessent at stupet i amerikanske aksjer var mer drevet av den overraskende fremveksten av Kinas DeepSeek kunstig intelligensverktøy enn av Trumps politikk.
Det hvite hus hevdet sterkere enn forventet jobbdata på fredag, etter at en rapport fra Arbeidsdepartementet viste at den amerikanske økonomien tilførte langt flere jobber i mars enn anslått.
Men Trumps omfattende importtariffer kan teste arbeidsmarkedets motstandskraft i månedene fremover, midt i sviktende forretningstillit.
“Til de mange investorene som kommer inn i USA og investerer enorme mengder penger, vil politikken min aldri endres. Dette er en flott tid for å bli rik, rikere enn noen gang før!!!” sa Trump i et innlegg på sosiale medier i alle bokstaver.
Etter Beijings gjengjeldelse, postet han: “Kina spilte feil, de fikk panikk – den eneste tingen de ikke har råd til å gjøre!”
Grunntakstene på 10 % for amerikansk import trer i kraft på lørdag, men forsendelser som er i gang innen da har frem til 27. mai på å ankomme tollfrie, ifølge US Customs and Border Protection.
Trump sa også fredag at han forlenger fristen for det kinesiske teknologiselskapet ByteDance med 75 dager til å selge kortvideoappen TikTok eller møte et amerikansk forbud.
I motsetning til den amerikanske arbeidsrapporten falt Canadas totale sysselsetting og arbeidsledigheten steg opp i mars, viste data på fredag. Landets første månedlige nedgang i arbeidsplasser siden 2022 ble forårsaket av usikkerhet rundt tariffer, som tvang bedrifter til å stoppe ansettelser og ansporet til noen permitteringer.
I Japan, en av USAs fremste handelspartnere, sa statsminister Shigeru Ishiba at tollsatsene hadde skapt en «nasjonal krise» ettersom et fall i bankaksjer på fredag satte Tokyos aksjemarked på kurs mot den verste uken på mange år.
DIVISJONER OG BLANDEDE SIGNALER
Med europeiske aksjer også fallende til de største ukentlige tapene på mange år, sa EUs handelskommissær, Maros Sefcovic, at han holdt en “oppriktig” to-timers samtale med USAs handelsminister Howard Lutnick og USAs handelsrepresentant Jamieson Greer.
«Jeg var tydelig: amerikanske tollsatser er skadelige, uberettigede», skrev Sefcovic på sosiale medier. “EU er forpliktet til meningsfulle forhandlinger, men er også forberedt på å forsvare våre interesser.”
EU er delt i hvordan man best skal svare på Trumps tollsatser. Land som er forsiktige med å gjengjelde og dermed øke innsatsen i konflikten med USA inkluderer Irland, Italia, Polen og de skandinaviske nasjonene.
Frankrikes president Emmanuel Macron ledet anklagen torsdag ved å oppfordre selskaper til å fryse investeringer i USA.
Den franske finansministeren Eric Lombard advarte imidlertid senere mot like-for-like-mottiltak på amerikanske tollsatser, og advarte om at dette også ville komme tilbake på europeiske forbrukere.
De amerikanske tariffene kan øke prisene for amerikanske kjøpere på alt fra cannabis til joggesko til Apple (NASDAQ:AAPL) sin iPhone. En high-end iPhone kan koste nesten 2300 dollar hvis Apple overfører kostnadene til forbrukerne, basert på anslag fra Rosenblatt Securities.
Kina gjengjelder Trumps tollsatser på import fra verdens nr. 2 økonomi. Den europeiske union står overfor en toll på 20 %.
Trump sier at «gjensidige» tariffer er et svar på barrierer på amerikanske varer, mens administrasjonstjenestemenn sa at tollsatsene ville skape produksjonsjobber hjemme og åpne opp eksportmarkeder i utlandet, selv om de advarte om at det ville ta tid å se resultater.
I dag ville jeg
Europeiske markeder forventes å øke tapene etter hvert som den globale tariffruten blir dypere
Europeiske aksjer forventes å begynne den nye handelsuken i negativt territorium, ettersom USAs president Donald Trumps tollregime fortsetter å sende sjokkbølger gjennom globale markeder.
Londons FTSE 100 er satt til å falle 2 % ved åpningen, ifølge IG, mens den tyske DAX er beregnet til å bevege seg 5 % lavere og Frankrikes CAC 40 forventes å tape 3,7 %.
Forrige uke hadde den regionale Stoxx 600-indeksen et tap på 8,4 %, og markerte den verste uken på fem år. I det siste tiåret presterte Stoxx 600 bare dårligere ved begynnelsen av Covid-19-pandemien i 2020.
Trump kunngjorde sin fullstendige liste over såkalte gjensidige tariffer, med investorer overrasket over i hvilken grad import fra viktige amerikanske handelspartnere ville bli rammet av nye toll.
Flyttingen utløste også frykt for en global handelskrig, med Kina som gjengjeldte ved å legge 34% toll på amerikanske varer og EU lover å innføre egne mottiltak hvis forhandlingene med USA mislykkes.
På Wall Street falt aksjene mot slutten av forrige uke, med “Magnificent Seven” mega-cap tech-aksjer som tapte mer enn 1 billion dollar på en enkelt dag. Fredag morgen gikk amerikanske aksjefutures ned etter hvert som nedfallet av tariffer fortsatte.
Over natten i Asia fortsatte aksjer også å selge seg ut, ledet av aksjer notert i Kina. Asiatiske økonomier er satt til å være blant de som er hardest rammet av gjensidige tollsatser, med Vietnam målrettet mot 46 % toll, Kina med nye 34 % tollsatser, mens Kambodsja har blitt rammet med 49 % toll og Sri Lanka med 44 %. Mange av regionens økonomier spiller nøkkelroller i internasjonale firmaers forsyningskjeder.
Til tross for markedsreaksjonen har Trump doblet sin handelspolitikk. Søndag sa presidenten til journalister at selv om han ikke ville at markedene skulle gå ned, “noen ganger må du ta medisin for å fikse noe.”
Begynner å se på flere case nå
Kjøpt mye på fredag med rød skrift under
Jeg ser mer og mer på kjernekraft.. Cameco.com
KOA har begynt å røre på seg.. holder den til 4,5
Husk dette er våre tanker og meninger og ikke noen form for råd.
- MPCC Kjøpt inn 18.80 +NY 17,5
- Argeo = solgt 50% 4kr – Kjøpte tilbake 50% på 3,75
- NHY ville jeg holdt – Selger
- Gogl -Solgt 50% 103kr solgt siste post på 140
- TGS NY 81
- PGS Solgt
- EQNR: Solgt
- Var: NY 30
- Yar: Solgt
- KOG: Solgt
- Kahoot: villle holdt meg unna
- Sas: Solgt
- Akso: NY 30
- Nel: ville jeg KJØPT (long case)
- KOA: sett litt nærmere på denne nå -KOA kjøpt 10%1,54 + 10% 1,52
- 2020 Solgt: solgt
- Pareto Bank, -solgt
- ABG Sundal Collier, -solgt
- SpareBank 1 SR-Bank, -solgt
- Gjensidige- solgt
- Dnb -solgt
- storebrand-solgt
- LSG-solgt
- Mowi : solgt
- Salme-solgt
- Salm-solgt
- Auss -solgt
- Aker BP NY 217
- Alt av fisk: Selger ut samtlige
Dette skjer i dag
Resultat pr. 4. kv.:
Akva Group
Makro:
Norge: Industriproduksjon februar, kl. 08.00
Finland: Handelsbalanse februar, kl. 08.00
Tyskland: Handelsbalanse februar, kl. 08.00
Tyskland: Industriproduksjon februar, kl. 08.00
UK: Halifax boligpriser mars, kl. 08.00
Island: Handelsbalanse mars, kl. 11.00
ØMU: Detaljhandel februar, kl. 11.00
Canada: BoC bedriftsundersøkelse, kl. 16.30
Annet:
Refuels: Ekstraordinær generalforsamling, kl. 14.00
Kilder: Trading Economics, Euronext, TDN Direkt, selskapene ,finansavisen